Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е
Коментари Харесай

Политико: Фон дер Лайен не е поканена на среща на Шарл Мишел със Си Цзинпин на форума на Г-20

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е поканена на среща сред ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и китайския президент Си Цзинпин в коридорите на форума на Г-20 в Индонезия идната седмица, написа в. " Политико ", представен от Българска телеграфна агенция.

Relations between the EU's top two officials have undergone an extraordinary breakdown.

The dysfunction between Ursula von der Leyen and Charles Michel is impacting the bloc's political agenda — and threatening to undermine the EU’s standing in the world.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope)
Според изданието, което се базира на чиновници от Европейския съюз ,

повода за това е, че Фон дер Лайен не е разрешила Мишел да участва на среща с индийския министър-председател Нарендра Моди на форума на Г-7 в Германия през юни.

Отношенията сред Фон дер Лайен и Мишел са претърпели забележителен раздор

за трите години от началото на техните мандати. Вместо да се координират, двамата по-скоро се заобикалят взаимно, а чиновниците в двете европейски институции, ръководени от тях, са убеждавани да не поддържат връзка между тях, отбелязва вестникът.

При тази обстановка не може да се чака Европейски Съюз да показа обединен фронт на срещата на върха на Г-20 на остров Бали .

Сътрудниците на ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, ангажирани с организацията на пътуването за форума, са инструктирани да приготвят тяхната стратегия по подобен метод, че двамата да не се засичат, показва " Политико ".

Този раздор се отразява освен върху законодателния и политически дневен ред на Европейски Съюз ,

само че също по този начин заплашва да подкопае позициите на общността в света, отбелязва изданието.

Служители на Европейски Съюз показват мнение, че и двамата ръководители имат виновност за разрива ,

а роля в това отношение имат също по този начин личностните разлики сред тях, както и съперничеството сред Европейската комисия и Европейския съвет, което от дълго време съставлява предизвикателство, дължащо се на напрежението в институционалната система на Европейски Съюз. Според един от цитираните от вестника чиновници междуинституционалните връзки в Европейски Съюз в никакъв случай не са били на толкоз ниско равнище.

Това наподобява е нов " удар " за Фон дер Лайен. Припомняме, че през февруари тази година имената на Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел бяха забъркани в протоколен гаф. Тогава бяха публикувани фрагменти в доста европейски медии, в които се вижда, че угандийският външен министър Джедже Одонго не стиска ръката на Фон дер Лайен за привет при идването си за присъединяване в срещата ЕС-Африка в Брюксел. Одонго кимва към нея, а по-късно се ръкува с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и с президента на Франция Еманюел Макрон. А представител на Европейска комисия разяснява случай по следния метод: " Комисията не е заявявала, че е имало гаф, това е работа на медиите. Моля да оставите Фон дер Лайен отвън тази история ".

Миналата година Фон дер Лайен бе жертва на различен подобен случай на неуважение по протокол при посещаване в Анкара за обща среща с Шарл Мишел и турския президент Реджеп Ердоган. Случаят стана прочут като " Дивангейт ", тъй като двамата мъже се разположиха на столове един до различен, а ръководителят на Европейска комисия бе оставена да седне на странично канапе. Тогава Фон дер Лайен реагира остро, а представител на Европейска комисия обясни, че тя има равни права с Мишел и очевидно не е получила полагащото ѝ се почитание.

Във видеото горе може да видите повече за " Дивангейт ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР