Председателката на Апелативния съд в София Даниела Дончева сама е

...
Председателката на Апелативния съд в София Даниела Дончева сама е
Коментари Харесай

Съдебна шефка сама поиска да бъде проверена за корупция

Председателката на Апелативния съд в София Даниела Дончева сама е сезирала основния прокурор Сотир Цацаров и Инспектората към Висшия правосъден съвет. Това оповестиха от пресслужбата на съда. Дончева желае да бъде тествана след обвиняванията на арбитър Милен Василев, че непозволено му е иззела състава и делата и дейностите й имат " мощен корупционен аромат ".

Миналата седмица Василев описа в писмо до всичките си сътрудници, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила в различен правосъден състав, а е поставила самата себе си на неговото място. Той свързва дейностите й с дело от сагата " КТБ " с веществен интерес за над 102 млн. лева, което е било на негов отчет в остарелия му състав.

Досега формалното пояснение от съда беше, че Дончева няма да разяснява " лъжи ", че делото е обществено и при единодушие на страните всеки може да участва на идващото съвещание. Освен това ръководителят на съда имал право по закон да влиза във всяко дело.

От Върховния касационен съд оповестиха, че ръководителят му Лозан Панов е назначил комисия, която да извърши инспекция по случая. Комисията би трябвало да повери:
1. Спазен ли е правилото на инцидентен асортимент при разпределението на комерсиалното дело, посочено от Василев?
2. Приети ли са правила за инцидентно систематизиране на делата?
3. Съобразени ли са разпоредбите с Единната методика по приложението на правилото за инцидентно систематизиране на делата в районните, окръжните, административните, военните, апелативните и профилираните съдилища?
4. Как са избрани съдиите и правосъдните сформира в Софийския апелативен съд по отделения и колегии?
5. Да се извърши инспекция по изнесените в заявление на арбитър Милен Василев обстоятелства и условия, като се обясни от какво е обусловена нуждата от преместването му в различен състав и спазени ли са наредбите на Закона за правосъдната власт.
6. Каква е практиката при практикуване на пълномощието на ръководителя на съда да ръководи сформира от всички отделения? В какви хипотези се е налагала нужда ръководителят на съда да замества съдии и така нататък
По време на инспекцията комисията би трябвало да организира събеседване с апелативните съдии.
Проверката стартира в сряда и би трябвало да завърши за седмица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР