Предприятия не могат да си платят тока и газа и

...
Предприятия не могат да си платят тока и газа и
Коментари Харесай

Константин Стаменов: Предприятия не могат да си платят тока и газа и изпадат в ликвидна криза

Предприятия не могат да си платят тока и газа и изпадат в ликвидна рецесия. За това предизвести Константин Стаменов, представител на БФИЕК и КРИБ.

Заради предстоящото ново повишаване на газа бизнесът е написал писмо до държавната администрация, до енергийния министър и до борсата. А обезщетенията за електрическа енергия, бизнесът чака след 30-40 дни.

„ Предприятията не могат да генерират такива доходи, че да си платят тока и газа”, сподели Стаменов рлед NOVA NEWS.

„ Предприятията каквото генерират като доходи, ще би трябвало да дават всичко за ток и газ. Няма да има пари за заплати, първични материали, за доставчици”, изясни Стаменов.

Бизнесът ще моли за това обезщетенията да се платят незабавно. „ На 16 май министър председателят ни даде обещание обезщетения за природния газ. Това не се е случило за април. Премиерът ни беше споделил, че до края на годината цената ще е по-ниска от априлските равнища, а е по-висока”, разяснява още Стаменов.

„ Война е, не е естествена обстановката. Но би трябвало да се мислят спешни ограничения – какво прави, по какъв начин го вършим, по какъв начин ще работим”, добави Стаменов.

От кабинета пък получавали спорни сведения.

„ До през вчерашния ден газ ще има, само че не знаем цената. Днес звучи – газ не е несъмнено, че ще има, а и цената не знаем. Очертава се доста тежка ситуация”, сподели Стаменов. „ Надявам се Европейска комисия също да измисли екшънплан”.

Той напомни и газовата рецесия през 2009 година „ Тогава имаше график на предприятията, по какъв начин да работят. Но има производства, които не могат да прекъсват”, сподели Стаменов.

„ По наша информация много от входните потенциали за импорт са изкупени от „ Газпром”. Това би трябвало деликатно да се огледа, къде може други компании и търговци, да имат достъп, с цел да се внесе газ от други места”, сподели Стаменов.

Той изясни, че предприятията не могат да минат на мазут и всеобщо предприятията не си пазят мазутните съоръжения. Връщането би било доста дълго, от време на време можело да отнеме до 2 години.

Ако газа през юли нарастне с 31%, той не може да каже с какъв брой ще нарастнат продуктите.

„ Имаме доста съперници. Днес гледах артикули от Полша, които са 20% по-евтини от нашите”, изясни Стаменов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР