Предприятието е добило 13.2 млн. т медна руда през 2016

...
Предприятието е добило 13.2 млн. т медна руда през 2016
Коментари Харесай

"Асарел-Медет" планира да инвестира 80 млн. лв през тази година

Предприятието е добило 13.2 млн. т медна руда през 2016 година, което е спад от 7% по отношение на миналата година

Анализ на denkstatt демонстрира, че Панагюрище се развива доста бързо в годините след приватизацията на " Асарел-Медет "

Още по тематиката
Анализ на Industry Watch демонстрира, че по добавена стойност на работещ секторът изпреварва осведомителните технологии

Стойността на продукцията обаче понижава леко поради поевтиняването на металите

5.4%
се е повишила продуктивността в компанията през предходната година.
Близо 122 млн. лева е вложила " Асарел-Медет " през предходната година. Компанията, която оперира медното находище край Панагюрище, работи по седем дълготрайни стратегии за стабилно развиване, като главната част от средствата през 2016 година е била ориентирана към планове за софтуерна рационализация. Това е помогнало на предприятието да намали себестойността на продукцията и по този начин отчасти да компенсира поевтиняването на металите. В същото време продуктивността е повишена. За тази година сдружението възнамерява да влага над 80 млн. лева

Модернизация

Малко над 95 млн. лева са били употребявани за планове, свързани с изследване и внедряване на технологии и нововъведения за повишение на качеството и продуктивността и намаление на себестойността на продукцията. За повишение на енергийната успеваемост компанията е отделила 10.7 млн. лева, а 3.5 млн. лева са били вложени в екологични ограничения. Другите капиталови стратегии на сдружението са свързани с развиване на минерално-суровинната база, сигурност на труда, развиване на човешкия капитал и корпоративно развиване. Сред по-големите планове, които бяха завършени през предходната година, са новата циклично-поточна линия за транспортиране на рудата, модернизацията в обогатителната фабрика и закупуването на транспортни средства. Така общата сума на вложенията от приватизацията на предприятието през 1999 година е надминала 1 милиарда лева Основните планове, по които се работи тази година, са тези за дълготрайно развиване на мината и обогатителната фабрика, а плануваната инвестиция е 80 млн. лева

Намалено произвеждане

През предходната година компанията е добила 13.2 млн. т медна руда, което е спад от 7% по отношение на 2015 година С толкоз понижава и създаденият концентрат, като доближава 146.7 хиляди т. " Намалихме производството поради ниските цени на металите ", сподели Александър Чобанов, шеф " Човешки запаси ", пред публицисти. По думите му при срив на цените на интернационалните тържища доста значимо е понижаването на себестойността на производството. " През 2016 година чистата себестойност на платим звук метал е по-ниска по отношение на 2015 година и е най-ниската от 2013 година ", сподели той. В същото време натуралната продуктивност, регистрирана като придобит метал на едно заето лице, се е повишила с 5.4%. В " Асарел-Медет " работят 1300 души, още 400 са заетите в дъщерни и смесени предприятия. Компанията обаче е произвела близо 45% повече мед с висока непорочност (99.99%) във въведената преди няколко години апаратура за екстракция и електролиза, в която се пречистват отпадните води и се получава борсово търгуван артикул.ИПИ: Заплатите в Панагюрище са по-високи от междинните в страната

Заплатите в община Панагюрище надвишават доста междинните за област Пазарджик и за страната равнища. Това демонстрира първият разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), направен по поръчка на " Асарел-Медет " на общинско равнище по методологията, по която организацията прави годишните си регионални разбори. Средната брутна заплата в общината е 1063 лева на месец по отношение на 667 лева в региона и 878 лева за страната по данни за 2015 година " Трябва да се има поради, че междинната заплата за страната в действителност е доста по-ниска, в случай че се изключи София ", сподели Явор Алексиев от ИПИ.

Анализът прави оценка икономическото развиване на общината въз основата на над 60 знака, за които има публични данни, обединени в шест категории. Крайната оценка за икономическото развиване на Панагюрище, която включва индикатори като приходи и условия на труд, пазар на труда, вложения, инфраструктура, налози и такси и администрация, е добра. Освен високите приходи и дребния дял на бедното население, Панагюрище има добра оценка и във връзка с вложенията. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи са 4336 лева на човек през 2015 година по отношение на 2952 лева приблизително за страната. Единствената слаба оценка е за локалните налози и такси, които са по-високи. Добивната и преработващата индустрия са най-големите работодатели в общината, като в тях работят към 60% от наетите в локалната стопанска система.

Социалното развиване на общината пък е оценено като доста положително, като високи резултати демонстрират сфери като обучение, опазване на здравето, сигурност и правораздаване и околна среда. В демографското развиване общината не прави изключение от общата наклонност в страната със спад на популацията от 15% за последните 10 години. През 2016 година обаче се следи позитивен поврат, като броят на заселилите се в града нараства, а на изселилите се понижава. В региона на културата Панагюрище регистрира пет пъти по-високи стойности от междинното за страната по визити в музеите – 3.62 на човек от популацията. Основен привлекателен център за гости в града е Панагюрското богатство.denkstatt: Общините с сполучливо приватизирани минни компании процъфтяват

Община Панагюрище се развива доста бързо в годините след приватизацията на " Асарел-Медет ". Ръстът на всички знаци за стабилно развиване надвишава очевидно междинния за страната и е съпоставим с този на най-големите градове в България. Това е заключението от оценката за въздействието на " Асарел-Медет " върху устойчивото развиване на общината, направена от denkstatt България.

Анализът се базира на публични данни за пет " капитала " – финансов, обществен, инфраструктурен, естествен и човешки, и наблюдава измененията по тези индикатори от 2001 година Той прави и съпоставяне на общини, които до 1989 година са имали минна промишленост, а по-късно са поели по друг път – едни са я запазили и развили, а други са я закрили. " Това, което виждаме доста ясно, е, че там, където минните компании са приватизирани сполучливо и влагат, общините безусловно процъфтяват ", сподели ръководещият сътрудник в denkstatt Боян Рашев, само че посочи, че има и несполучливи приватизации.

Оценката на Панагюрище през 2001 година е 4.22 точки от най-много 7, което я слага в средата от обсъжданите общо 6 минни общини (Кюстендил, Челопеч, Панагюрище, Мадан, Чавдар и Маджарово). Всички те са под междинния резултат за страната (5.42). Едно десетилетие по-късно (използвани са последни налични данни от 2011 и 2015 г.) Панагюрище е преди всичко с 5.52 точки, като изпреварва и междинната оценка на страната от 4.97 точки. На дъното и в двете ранглисти остава Маджарово, където добивът е закрит още при започване на 90-те години на предишния век и общината се преориентира към земеделие и туризъм. Оттогава до момента популацията е намаляло с 60%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР