Предполагам, че ще ми бъде повдигнато обвинение и евентуално може

...
Предполагам, че ще ми бъде повдигнато обвинение и евентуално може
Коментари Харесай

АФЕРАТА КАРАНТИНАТА: Ще арестуват ли кмета на Варна Иван Портних?

" Предполагам, че ще ми бъде повдигнато обвиняване и вероятно може да ме арестуват ". Такава бомба хвърли през днешния ден кметът на Варна Иван Портних пред публицисти.

Мълвата, че се готви задържането на градоначалника поради корупционни схеми по искане на българския офис на Европейската прокуратура, върви от няколко дни. Според източник на Lupa.bg, родните европрокурори работят много интензивно по въпроса и са събрали куп материали към съответен проблем - построяването на варненското пристанище, известно като Карантината, за което са потънали милиони левове, повече от които са европейски средства. 

Вероятно за да осуети задържането си и да го изкара политическа рересия, а не резултат на обективно следствие на корупционна спекулация, Иван Портних реши авансово да свика кореспонденти и да предизвести за проблема. Според него ставало дума за чиста политическа принуда, освен това при започване на локалните избори.



Рибарското населено място " Карантината ", поради чието създаване с близо 10 милиона лв. европейски средства европрокурорите проверяват Иван Портних 

Според Портних съществували подозрения за интервенция в следствието от страна на Теодора Георгиева, която съгласно Портних нямала никакво отношение към него. " Държа да подчертая, че европейският делегиран прокурор, който дава отговор и организира следствието, е прокурор Михаела Райдовска ", сподели варненския кмет.

След това той сложи обществено няколко въпроса, които съгласно него били предизвикани от работата по делото:

1. Извършвала ли е Теодора Георгиева дейности по следствието и в случай че ги е направила, на какво правно съображение е станало това?

2. Свързана ли е Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са съперници на ГЕРБ? (Така написа по медиите, посочи Портних.)

Третият въпрос на Портних беше във връзка вещото лице, което е направило техническа експертиза по досъдебното произвеждане.

Той попита за какво за подобен е назначен Йоан Каратерзиян, деятел на " Зелено придвижване " и член на " Демократична България ", който още преди началото на построяването на пристанището е изразявал отрицателното си отношение към плана?

Портних цитира данни, съгласно които Каратерзиян е бил назначен като експерт по досъдебното произвеждане на 31 юли, а община Варна била известена за това едвам на 25 август. " С други думи - виждате един голям интервал и след това доста пай период, очевидно доста бързат ", сподели кмета. След това той изрази съмнения, че скоро може да му бъде повдигнато обвиняване или да бъде задържан със заповед на Европейската прокуратура.



Европрокурора Теодора Георгиева нямала право да проверява Портних, уверен е варненския кмет

" Как по този начин се оказва, че Йоан Каратерзиян е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното произвеждане, макар че нападна реализацията на този план от първия му ден?! Заради тези сигнали и осъществените голям брой всевъзможни инспекции планът беше занимателен и за това са всички тези спекулации за какво по този начин късно беше въведен в употреба ", кава Иван Портних.

По мотив обвиняванията на варненския кмет, от Европейската прокуратура обявиха, че не разясняват изказвания на политици, които проверяват. Казват също, че трима европейски прокурори от друга страна членка правят оценка и утвърждават всяко предложение на европейския делегиран прокурор за взимане на решение по обещано дело.

Историята на пристанището стартира през 2017 година Тогава Община Варна кандидатства по Програмата на Европейския съюз за морско дело и риболовство 2014 - 2020 година, в границите на бранш " Инвестиции в съществуващи риболовен пристанища " с план за " рационализация и реорганизация на рибарско пристанище " Карантината " във Варненския регион " Аспарухово ". Безвъзмездното европейско финансиране е в размер на 9,6 милиона лв. с Данък добавена стойност. Останалите близо 6 млн. лева, нужни за строителството са за сметка на локалния бюджет във Варна.

Условията по размер " Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки " категорично показват, че е неприемливо подпомагането на построяването на новопостроени пристанища или новопостроени рибни тържища. Допустими са единствено вложения за възстановяване на инфраструктурата на към този момент съществуващи риболовен пристанища. Според медийни изявления обаче, в местността " Карантината " рибарско или каквото и да е друго пристанище не е съществувало преди приемането на средствата по европейската стратегия.

Строителството на пристанището стартира на 21 май 2019 година, няколко месеца преди извършените тогава избори за локални органи на властта. До тогава мястото, на което в този момент се намира новото рибарско пристанище, е стеснен и див плаж в южния завършек на Варненския залив, а единствената структура там е железен мостик, който навлиза на към 30 метра в морето. Това е видно както от архивни фотоси, по този начин и от сателитни изображения и свидетелствата на локални хора.

По документи обаче пристанището " поражда " още в края на 2016 година, няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по плана. Тогавашният регионален шеф на Варненска област Стоян Пасев обаче намерено афишира, че " на територията на Варна няма рибарско пристанище, само че че " към този момент има записано такова и страната е трансферирали 4 декара повърхност за построяването му ". Пристанището е вписано в съответните регистри на 14 декември 2016 година, директно преди подаването на плановата документи за европейско финансиране.

Според осведомени, към документите за кандидатстване са добавени иснимки на виртуалното пристанище, които са били направени благодарение на преносими понтони, съединени като плаващи кейове. Тоест, осъществена е откровена имитация, която явно е уловена и от европейските прокурори.

Още при започване на юли 2021 година се оказа, че построеното с европейско финансиране рибарско пристанище " Карантината " ще може да приема едвам 43 плавателни съда вместо 116, както бе заложено в плана за построяването му. 

Преди 6 месеца сегашния съдружен сътрудник в ръководството - " Продължаваме промяната ", включи скандалния случай с пристанището в своята предизборна акция и даже разгласява видеоклип-разследване. Вижте го:

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР