Руснакът, държан във Финландия, се смята за ключова фигура в крайнодесния филиал на Вагнер

...
Предполагаем член на крайно дясна военна единица на наемните сили
Коментари Харесай

Предполагаем член на крайно дясна военна единица на наемните сили на Вагнер е арестуван във Финландия по обвинения в участие в „терористична група“, след искане от Украйна, според докладите.

Изслушване за задържане трябваше да се проведе в петък в окръжен съд близо до Хелзинки, според финландската обществена телевизия Yle. Финландската полиция иска 36-годишният руснак, идентифициран като Ян Петровски, да бъде задържан в подготовка за екстрадирането му.

Според съдебните документи се твърди, че Петровски е участвал в жестокости по време на боевете през 2014 и 2015 г. в района на Донбас в Източна Украйна, съобщи германската информационна агенция DPA.

Руските държавни информационни агенции РИА и ТАСС съобщиха в петък, че руското посолство в Хелзинки е знаело за задържането на руски гражданин във Финландия по искане на Украйна и предприема стъпки за предлагане на консулска помощ.

Социалните медийни канали, свързани с руските наемници от Вагнер, казаха в петък, че заподозреният е бил ключов боец ​​на Диверсионно-щурмова разузнавателна група – „Русич“, която е свързана с Вагнер.


Според доклади, цитирани от информационната агенция Ройтерс, Петровски е основател и лидер на звеното Русич и е под санкции на Европейския съюз и Съединените щати от миналата година. Съобщава се, че е помогнал за основаването на Русич като изрично неонацистка единица по време на началния етап на конфликта в Донбас през 2014 г.

Първоначално той беше арестуван във Финландия на 20 юли за нарушение на визата и сега може да бъде екстрадиран в Украйна, според докладите. Не е ясно как Петровски е успял да влезе във Финландия, докато е бил под санкциите на ЕС.

Окръжен съд във Вантаа близо до Хелзинки се очаква да удължи задържането на Петровски под стража по искане на финландското Национално бюро за разследване в петък следобед, каза служител на съда пред агенция Ройтерс.

Бюрото поиска задържането на Петровски, който също използва името Воислав Торден, по подозрение за участие в дейностите на терористична група, както и за подкрепа на тероризма, каза служителят.

Главният прокурор на Украйна не отговори веднага на искане за коментар.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР