Предполага се, че нов вирус, наречен Лангя хенипавирус (Langya henipavirus),

...
Предполага се, че нов вирус, наречен Лангя хенипавирус (Langya henipavirus),
Коментари Харесай

Какво представлява новият вирус Лангя, открит в Китай? Трябва ли да се притесняваме?

Предполага се, че нов вирус, наименуван Лангя хенипавирус (Langya henipavirus), е заразил 35 души в китайските провинции Шандун и Хънан за интервал от към 2 години (до 2021 г.).

Той е непосредствен до вирусите Хендра и Нипа, които провокират болести у хората. Все още обаче не знаем много за новия вирус, именуван за по-кратко LayV, в това число дали се популяризира от човек на човек.

Ето с каква информация разполагаме досега.

Колко съществено се разболяват хората?

Изследователите в Китай засичат новия вирус по време на рутинно наблюдаване на хора с висока температура, които оповестяват, че скоро са били в контакт с животни. Веднъж щом той е разпознат, откривателите стартират да го търсят и у други.

Симптомите, за които се оповестява, са най-вече леки – температура, отмалялост, кашлица, загуба на вкус, мускулни болки, гадене и главоболие – въпреки че не знаем какъв брой дълго пациентите не са се чувствали добре.

Малка част от хората са имали евентуално по-сериозни затруднения, в това число пневмония и нетипични функционалности в черния дроб и бъбреците. Не се оповестява обаче какъв брой остри са били тези нетипични функционалности, дали хората е трябвало да бъдат признати в болница и дали е имало смъртни случаи.

Откъде идва този вирус?

Авторите изследват и въпроса дали вирусът води началото си от домашни или диви животни. Въпреки че откриват дребен брой кози и кучета, които евентуално са се заразявали с него в предишното, по-голям брой директни доказателства сочат, че забележителен брой от дивите земеровки са приносители на вируса.

Това допуска, че хората евентуално са се заразили с вируса от дивите земеровки.

Реално вирусът провокира ли това заболяване?

Изследователите употребяват съвременна техника, известна като метагеномен разбор, с цел да открият този нов вирус. Те секвенират целия генетичен материал, след което отстраняват „ известните “ секвенции (например човешко ДНК), с цел да потърсят „ непознатите “, които могат да съставляват нов вирус.

Това повдига въпроса по какъв начин учените могат да схванат дали съответен вирус провокира болестта.

По традиция използваме постулатите на Кох, с цел да определим дали съответен микроорганизъм провокира заболяване:

- Той би трябвало да бъде открит в хората със болестта, а не в здрави хора.

- Трябва да може да се изолира от хора със болестта.

- Веднъж изолиран от хората със болестта, той би трябвало да може да може да болести здрав човек (или животно).

- Трябва да може да се изолира отначало от здравия човек, откакто той към този момент се е разболял.

Авторите признават, че този нов вирус към момента не дава отговор на тези критерии, а и през днешния ден уместността им се слага под въпрос.

Авторите обаче споделят, че у 26 души не са разкрили други аргументи за болестта, че са съществували доказателства, че имунната система на 14 [от заразените] е откликнала на вируса и че хората, които са били по-зле, са имали по-големи количества от него.

Какво можем да научим от сходните му вируси?

Този нов вирус, наподобява, е непосредствен братовчед с два други, които се срещат постоянно при хората: Нипа и Хендра. Именно това семейство вируси въодушевяват измисления вирус MEV-1 във кино лентата „ Заразяване “ (Contagion).

За първи път се оповестява за Хендра в Куинсланд през 1994 година Тогава той предизвиква гибелта на 14 коне и на треньора Вик Рейл.

Впоследствие се оповестява за голям брой гнезда из Куинсланд и северен Нови Южен Уелс. Като цяло се счита, че множеството са в резултат на инфекции, пренесени от летящите лисици (калонг).

В Австралия се оповестява за общо 7 случая на хора, инфектирани с вируса Хендра (предимно ветеринари, работещи с заболели коне), в това число 4 смъртни случая.

Вирусът Нипа е доста по-глобален, като постоянно се оповестява за гнезда в Бангладеш.

Остротата на инфекцията може да варира от доста лека до съдбовен енцефалит (възпаление на мозъка).

Първите случаи в Малайзия и Сингапур са били при хора, които са имали непосредствен контакт с свине. Смята се обаче, че по-скорошните гнезда водят началото си от храна, нечиста с урината или слюнката на инфектирани прилепи.

Нещо повече, вирусът Нипа, наподобява, се предава от човек на човек – най-вече при контакти в едно и също домакинство.

Кое е идващото нещо, което би трябвало да открием?

Знаем напълно малко за този нов вирус, а случаите, за които се загатва на този стадий, евентуално са върхът на айсберга.

На този стадий няма индикация, че вирусът може да се популяризира от човек на човек.

Ще бъдат нужни още проучвания, с цел да се откри какъв брой остра може да бъде инфекцията, по какъв начин се популяризира и какъв брой широкоразпространена е тя в Китай и в района.

Автор: Алън Чен (Allen Cheng), проф. по епидемиология на инфекциозните болести, Университетът Монаш (Monash University).

Тази публикация е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с общителното единодушие на нейния създател. Прочетете истинската статия тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР