Предпазливостта властва на азиатските пазари днес, като инвеститорите преценяват китайските

...
Предпазливостта властва на азиатските пазари днес, като инвеститорите преценяват китайските
Коментари Харесай

Предпазливостта властва на азиатските борси днес

Предпазливостта господства на азиатските пазари през днешния ден, като вложителите преценят китайските ограничения за намаляване на забавянето на растежа на стопанската система и вероятностите за нападателно стягане на паричната политика от страната на Федералния запас на Съединени американски щати.

Инвеститорите също по този начин се готвят за голям брой финансови доклади, които ще им оказват помощ да преценяват резултата от войната в Украйна и отражението на растежа в инфлацията върху финансовото положение на фирмите.

Тази седмица се чакат финансовите резултати на компании, като Netflix, Tesla и Johnson & Johnson.

Москва пренасочи фокуса на своята военна атака върху двете източни провинции на Украйна, само че украинският президент Володимир Зеленски даде обещание страната му да продължи да се пази.

По-рано през днешния ден азиатско-тихоокеанският показател на MSCI губеше 0.5%, до момента в който фючърсите на щатския показател S&P 500 отчитаха покачване от 0.2%.

Австралийският главен показател S&P/ASX 200 набъбна с 0.66%, откакто високите цени на суровините оскъпиха акциите на миннодобивните и енергийните компании. Японският показател Nikkei отчиташе покачване от 0.18%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 нарастваше с 0.06% в ранната търговия, до момента в който Shanghai Composite отчиташе покачване от 0.24%. Хонконгският Hang Seng отвори с намаляване от 2.4%, откакто беше подложен под напън от поевтиняването на акциите на софтуерни колоси.

Централната банка на Китай разгласи в петък, че ще понижи условията за запасите на банките с 25 базисни пункта, освобождавайки към 530 милиарда юана (83.25 милиарда долара) дълготрайна ликвидност, която да помогне за смекчаването на икономическия спад.

Инвеститори обаче считат, че понижението, което е по-малко от предстоящото, няма да бъде задоволително.

Вчера стана ясно, че Брутният вътрешен продукт на Китай нараства с 4.8% на годишна база през първото тримесечие, което беше повече от предстоящото. Изнесените данни за март пък демонстрираха уязвимост в потреблението, бранша на парцелите и износа, които бяха наранени от рестриктивните мерки поради COVID-19.

Индексите на Уолстрийт завършиха вчерашната сесия с намаления, откакто вложителите опълчиха позитивните тримесечни резултати на Bank of America на повишаващите се лихви по щатските държавни облигации.

Значителното занижаване на прогнозите на Световната банка за растежа на световната стопанска система, дружно със слабите стопански данни от Китай за март, внесоха прочут скептицизъм на щатските пазари, осведоми Ройтерс.

Индексът Dow Jones Industrial Average през вчерашния ден се намали с 0.11%, до момента в който S&P 500 изгуби минималните 0.02%, а софтуерният Nasdaq Composite затвори с 0.14% надолу.

Вчера пазарите бяха затворени в Австралия, Хонконг и доста елементи от Европа поради Великден.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации за последно беше на равнище от 2.845%, откакто през вчерашния ден докосна 2.884%, което беше най-високото равнище от декември 2018 година, защото вложителите чакаха Федералният запас да вдигне лихвите с 50 базисни пункта на срещите си през май и юни, с цел да се бори с инфлацията.

Доларовият показател, който следи представянето на $ по отношение на шест други съществени валути, регистрира покачване до 100.88, откакто през вчерашния ден скочи до 100.86, което беше най-високото равнище от април 2020 година

Цените на петрола бележат леки намаления през днешния ден. Щатският лек недопечен нефт (WTI) поевтинява с 0.57% до 107.59 $ за барел, до момента в който цената на Брента отстъпва до 112.7 $ за барел.

Цените на златото се стабилизираха през днешния ден, откакто в предходната сесия се приближиха до основното равнище от 2 000 $ за тройунция.

Спот цената на златото за последно беше на равнище от 1 977.18 $ за тройунция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР