Предложението за американска помощ за Украйна ще бъде гласувано отделно

...
Предложението за американска помощ за Украйна ще бъде гласувано отделно
Коментари Харесай

Да действа незабавно. Как САЩ ще разделят помощта за Украйна от тази за Израел

Предложението за американска помощ за Украйна ще бъде гласувано настрана от това за помощта за Израел . Това заяви ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати (долната камара на Конгреса) Майк Джонсън .

Новината идва, откакто към този момент повече от два месеца общият законопроект за изпращането на помощ от Съединени американски щати за двете страни в Конгреса. Той предвиждаше 95 милиарда $ , от които 14 милиарда за Израел и 60 милиарда за Украйна.
Какво е новото предложение
Сега Джонсън, който е от Републиканската партия, заяви, че тази седмица ще внесе предложенията за гласоподаване, само че към този момент поотделно, а не комбинирано, както в досегашния вид на законопроекта. Те ще включват общо 4 оферти, като с изключение на помощ за Израел и Украйна, ще се гласоподава и изпращането на помощ за съдружниците на Съединени американски щати в Индотихоокеанския район като Тайван, както и други ограничения, свързани с националната сигурност на Съединени американски щати.

" Знаем, че светът ни следи, с цел да види по какъв начин ще реагираме ", сподели Джонсън пред кореспонденти.

" Наблюдават дали Америка ще отбрани своите съдружници и нашия личен интерес по целия свят. И ние ще го създадем ", добави той.
Как реагираха републиканци и демократи
Представители на най-консервативните групи от републиканците обаче разясниха, че в изброените законопроекти липсва точка, обвързвана с опазването на границата на Съединени американски щати с Мексико .

Първоначалният вид на комбинирания законопроект за Израел и Украйна включваше и ограничения за стягането на сигурността по границата. Въпреки това той беше блокиран от Републиканската партия.

От своя страна от Демократическата партия споделиха, че Камарата на представителите би трябвало да гласоподава точно първичното предложение, което беше към този момент утвърдено и от Сената.

" Трябва да го създадат незабавно ", сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който се срещна с президента на Чехия Петър Фиала.

" Изключително сериозните събития от миналия уикенд в Близкия изток и Източна Европа акцентират потребността Конгресът да работи неотложно ", сподели и демократът Хаким Джефрис. Той добави, че би трябвало да бъде признат точно законопроекта за комбинирана помощ за Израел и Украйна.

Той беше квалифициран от представители и на двете партии, а по-късно утвърден в Сената със 70% поддръжка. Защитниците му настояват, че той ще бъде подсилен с сходно болшинство и от долната камара на Конгреса, само че до момента нейният ръководител Майк Джонсън отхвърляше да го внесе за гласоподаване с разнообразни причини.

Сред тях беше нуждата да се съсредоточат парите на данъкоплатците върху вътрешнополитически въпроси и нежеланието да се подхващат дейности на Сената без повече информация.

Сега предлагането на на Джонсън да раздели обособените пера от помощи при гласуването идва при повишен напън. До него се стигна след в нощта на събота против неделя и опасения за по-сериозна ескалация на насилието в района.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР