Предложението премахва изискването за т.нар. суверенитет на данните18 големи европейски

...
Предложението премахва изискването за т.нар. суверенитет на данните18 големи европейски
Коментари Харесай

Топ-бизнеси срещу плана на ЕС за сертификати за облачни договори

Предложението отстранява условието за така наречен суверенитет на данните

18 огромни европейски корпорации се оповестиха срещу проектите на Европейски Съюз за узаконяване на доставчиците на платформи за облачни калкулации (снимка: CC0 Public Domain)

Редица огромни бизнес-организации в Европа се възправиха против ново предложение, което би разрешило на огромните облачни корпорации да наддават за сключването на „ извънредно чувствителни контракти “ за облачни калкулации в Европейски Съюз. В взаимно писмо недоволните компании приканиха политиците в страните-членки да отхвърлят новото предложение, което би трябвало да бъде разисквано на среща идната седмица.

Общо 18 огромни европейски компании осъдиха предлагането на управляващите на Европейски Съюз, защото то ще „ заобиколи “ условията за суверенитет на данните, в възможна скица за узаконяване на облачната сигурност. Сред протестиращите организации са такива като Deutsche Telekom, Orange, Airbus, Telecom Italia, Capgemini, EDF, Eutelsat, френският снабдител на облачни услуги OVHcloud и италиански съперник Aruba, Dassault Systemes, немската Ionos, австрийската Exoscale.

Всички те разкритикуваха предложение, което би разрешило на компании като Amazon, Гугъл и Microsoft да наддават за сключването на извънредно чувствителни контракти за облачни калкулации в Европейски Съюз.

Проектопланът на Белгия, която сега държи ротационното председателство на Европейския съюз, се отнася до скица за узаконяване, наречена EUCS. Тя би трябвало да подсигурява киберсигурността на облачните услуги и да помогне на държавните управления и фирмите в блока да изберат сигурен и благонадежден снабдител на облачни системи за своята активност.
още по темата
Предложението отстранява по този начин наречените условия за суверенитет от предходен план, който задължаваше американските софтуерни колоси да основат взаимно дружество или да си сътрудничат с някоя компания, основана в Европейски Съюз, за запазване и обработка на потребителските данни в границите на блока. Вместо това новото предложение планува облачните колоси от Съединени американски щати да се състезават и да се класират за най-високото равнище на „ Етикет на Европейски Съюз за киберсигурност “.

Белгийският проект ще бъде разискван от специалисти по киберсигурност от 27-те страни от Европейски Съюз на 15 април. Ако предлагането получи зелена светлина, ще стане допустимо Европейската комисия да одобри схемата за киберсигурност още през есента.

Страните от Европейски Съюз би трябвало да отхвърлят това предложение поради неналичието на условия за суверенитет на данните, обявиха Deutsche Telekom, Orange, Airbus и останалите 15 недоволно компании в взаимно писмо. То е изпратено до управляващите в съответните страни и до висши чиновници на Еврокомисията.

Според взаимното изказване, безусловно належащо е да се резервира условието данните да се съхраняват в дружество, чиято централа е основана в рамките на Европейски Съюз, и да се ползват европейските условия за надзор. Това е потребно за намаляване на риска от противозаконен достъп до данни въз основа на непознати закони, споделиха европейските корпорации в писмото, докладвано от Ройтерс и представено от Глобалната асоциация на телекомуникационния бранш GSMA.

Без сходни условия европейските данни биха могли да бъдат налични за непознати държавни управления въз основа на техните закони като да вземем за пример Закона за облака в Съединени американски щати или пък Закона за националното разузнаване в Китай, предизвестиха европейските бизнеси. Мега-компаниите от Европейски Съюз обявиха, че така наречен „ Етикет на Европейски Съюз за киберсигурност “ би трябвало да следва образеца на европейската платформа за облачни калкулации Gaia-X, основана, с цел да понижи зависимостта на Европейски Съюз от колосите от Силициевата котловина и която има условия за суверенитет на данните.

Не бива да се подценява и фактът, че неналичието на клаузи за суверенитет може да попречи на младите, новостартиращи снабдители на облачни услуги в Европейски Съюз да се борят против мощните съперници от Съединени американски щати. „ Премахването на въпросните условия от схемата би подкопало съществено жизнеспособността на суверенните облачни решения в Европа – доста от които са или в развой на разработка, или към този момент са налични на пазара “, споделиха фирмите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР