Предложението на парламентарната група на БСП за България“ за създаване

...
Предложението на парламентарната група на БСП за България“ за създаване
Коментари Харесай

Управляващите отхвърлиха предложението на БСП за временна комисия за Националната детска болница

Предложението на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ за основаване на краткотрайна комисия във връзка построяването на Национална многопрофилна детска болница беше отхвърлено от ръководещото болшинство в Народното събрание.
Заместник-председателят на групата на социалистите в парламента Иван Ченчев  представи плана на решение с претекста, че за Националната детска болница се приказва от най-малко 2014 година, само че до момента се чуват единствено обещания без дейности по завършване на плана.
„ За това предложение ни предизвика и полемиката в Народното събрание от края на предходната година, в която стана ясно, че има учредено сдружение „ Здравно-инвестиционна компания за детска болница “ ЕАД, което е признато с предписание на Министерски съвет на 15 юли 2020 г, като, забележете, сдружението е с капитал в размер от 100 млн. лева Имат секретарки, коли, водачи и прочие. Но болница няма “, уточни Ченчев.
По неговите думи краткотрайната комисия е извънредно значима и нужна, защото ще спомогне за определяне на всички обстоятелства и ще следи изкъсо и директно процеса по създаване на Националната многопрофилна детска болница.
„ За да не изпаднем още веднъж в едно безвремие по един подобен доста значим въпрос и да засилим този развой, би трябвало да създадем тази комисия. Това е в полза на цялото българско общество “, прикани Иван Ченчев
Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков  заяви, че основните решения към построяването на детската болница се вземат непрозрачно.
„ В момента в общественото пространство има спорни сигнали и сериозен разнобой по тематиката. Това предизвика публични реакции и в медиите има сериозен интерес по тематиката. Всичко това дава мотив за популизъм и спекулации. Причина за това е небивалата неяснота в целия този развой “, уточни той.
Социалистът обърна внимание, че има и неяснота в работата на Обществения съвет, който би трябвало да следи за законността, целесъобразността и прозрачността на взетите решения.
„ За да изясним всички обстоятелства и условия по построяването на Националната детска болница, в името на прозрачността и отбраната на публичния интерес, предлагането ни за основаване на краткотрайна комисия е настоящо. Комисията е значима от позиция на това, че обществото ни е мощно заинтригувано да има такава болница и за какво тя не може да се построи по-бързо. Важно е и обществото да знае по какъв начин ще се изразходват многото пари, които ще би трябвало България да отдели от бюджета си за построяването ѝ “, аргументира се Георги Гьоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР