Предложението на кмета на Бургас Димитър Николов за драстично увеличение

...
Предложението на кмета на Бургас Димитър Николов за драстично увеличение
Коментари Харесай

Ще бъдат ли увеличени драстично част от местните такси в Бургас?

Предложението на кмета на Бургас Димитър Николов за фрапантно нарастване на част от локалните такси в Бургас е на път да бъде признато от Общинския съвет. В момента докладната бележка се преглежда в комисиите към Общински съвет в морския град.

Днес тя бе утвърдена след съществени диспути от комисията по общинска благосъстоятелност с 5 гласа „ за “ и единствено един „ въздържал се “ на зам.-председателя Христина Хаджиатанасова от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/. 

От общинската администрация обясниха на съветниците, че такса „ боклук “ се възнамерява да се вдигне с цели 30%, тъй като не била повишавана от 14 години . Напротив. Дори е имало миг, в който е била понижена. Но въпреки всичко стана ясно, че това се е наложило, тъй като преди години е била най-високата в цялата страна. 

Хаджиатанасова неколкократно зададе въпроса за какво не се е пристъпило в годините обратно към гладко покачване на такса „ боклук “, с цел да може в този момент нарастването да не бъде толкоз шоково за жителите на Бургас. В последна сметка тя получи отговор, че такова предложение не е било правено до Общинския съвет

Нещо повече. В годините обратно стана ясно, че Общината е отпускала спомагателни средства , с цел да бъдат задоволявани потребностите за сметосъбиране и сметоизвозване в морския град, тъй като план-сметката е надвишавала събираните средства от таксата. А нейната събираемост била към 80% . В същото време доста мъчно се събирали парите от нередовните платци. Причината съгласно администрацията била, че такса „ боклук “ не спадала към данъчните задължени я. 

Председателят на комисията по общинска благосъстоятелност Георги Дракалиев съобщи:

„ Проблемът не е в размера на такса „ боклук “, а в метода, по който се събира. Четиричленно семейство в ж.к. „ Меден рудник “ сега може да заплаща по-малко от независимо живеещ човек в центъра на града. “

Тази негова теза бе доказана и от други общински съветници, само че се оказа, че съгласно актуалното законодателство е доста мъчно да бъде направена друга методика за пресмятане на такса „ боклук “ . Администрацията даже изрази песимизъм, че от 2025 година може да се вкара правилото за възнаграждение съгласно изхвърленото количество отпадък, тъй като доста мъчно може да се вкара сходен надзор

Комисия по общинска благосъстоятелност. Снимка: Искра.бг

Освен нея се покачват и редица други такси, като тази за потреблението на Синята зона в града . Вече на час жителите и гостите на Бургас ще би трябвало да заплащат по 1.30 лв. вместо досегашния 1 лев . По време на съвещанието на комисията ръководителят й Георги Дракалиев повдигна въпроса за какво нарастването не е по-голямо, като стана ясно, че се е мислело в сходна посока, само че не бил регистриран общественият детайл. Освен това се дискутираше и годишната такса, която заплащат живущите в жилища, попадащи в региона със Синя зона, която сега е 60 лв.

Така стана ясно, че общинската администрация обмисля и приготвя ново райониране в границите на съществуващата сега Синя зона в Бургас , като концепцията е в другите региони да се заплащат разнообразни цени за паркиране. Така да вземем за пример, бе изложена концепцията пространството към Общината да бъде съвършен център и там таксата за престой и паркиране да бъде по-висока. 

Окончателното решение за покачване на локалните такси ще бъде взето на идното идващия вторник съвещание на Общинския съвет. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР