Предложението на Демократична България за обявяването на руския посланик Елеонора

...
Предложението на Демократична България за обявяването на руския посланик Елеонора
Коментари Харесай

Асен Василев не изключи Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата още днес

Предложението на " Демократична България " за оповестяването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова за " личност нон грата " се разисква на съвещание на Министерския съвет. 

Това разгласи финансовият вицепремиер Асен Василев. 

Попитан от публицисти дали държавното управление към този момент има позиция по настояването на Демократична България, Василев сподели: " Такава позиция на държавното управление се разисква ". 

Той разясни, че съвещанието на Министерски съвет към момента продължава и че " е възможно до края на деня държавното управление да излезе с обща позиция ", без да отхвърля разновидността с насилственото отзоваване на Елеонора Митрофанова. 

Призивът за изгонването ѝ от България пристигна в декларация на Антоанета Цонева в Народното събрание във връзка със зверствата на съветската войска в Буча. 

" Като припомняме, че като отговор на зверствата в Буча и на други места партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 съветски дипломати, а Литва – и съветския дипломат, настояваме за оповестяването за личност нон грата на съветския дипломат у нас Митрофанова, чието държание в последно време систематично е в прорез с Виенската спогодба за дипломатическите връзки и уронва достолепието на България ", сподели Цонева. 

В последните няколко седмици Министерство на външните работи изиска отстраняването на общо 13 чиновници на Руското посолство, в това число първи секретар, поради данни за това, че са се занимавали с разследваща активност под дипломатическо прикритие. 

Българският дипломат в Русия беше върнат в България за съвещания на 28 март, като министър председателят Кирил Петков обществено разгласи, че чака Москва да предприеме същата стъпка във връзка с Митрофанова. 

Отношенията с нея бяха обтегнати още от началото на войната в Украйна, откакто Руското посолство упрекна " евроатлантическите подлоги " за това, че каналът им във Фейсбук бил блокиран краткотрайно. 

Петков изиска и получи официално опрощение от Митрофанова, само че недипломатичните ѝ изяви освен не стопираха, а зачестиха - включително с предизвестие до премиера, че " служител " не можел да си разрешава да подлага на критика обществено посланика на Русия. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР