Предложението на чилийския президент Габриел Борик от миналата седмица да

...
Предложението на чилийския президент Габриел Борик от миналата седмица да
Коментари Харесай

Чили, литият и поредният пример за ресурсен национализъм в Южна Америка

Предложението на чилийския президент Габриел Борик от предходната седмица да се наложи по-голям държавен надзор върху добива на литий в страната се обрисува като най-новият образец за надигащия се шовинизъм във връзка с ресурсите, общопризнат от политическата левица в Латинска Америка.

Той обаче се оказва сложен за използване на процедура, подчертават в собствен разбор от Reuters.

“Макар че предлагането на някогашния водач на студентските митинги за даване на страната на мажоритарен дял във всички бъдещи планове за литий е изправено пред нерешителен път в Конгреса, самото му показване раздруса един от най-доходоносните подсектори на минната промишленост “, пишат от осведомителната организация.

Натискът на 37-годишния Борик също по този начин акцентира дългогодишното районно напрежение сред желанието на държавните управления за надзор върху скъпите първични материали и бъдещите облаги и непрекъснатата им потребност от капитал и ноу-хау от частния бранш.

" Това в Чили евентуално ще бъде най-значимият случай ", споделя Карлос Паскуал, почитан енергиен управител в IHS Markit, сравнявайки концепцията на Борик с други сходни планове за налагане на държавен надзор върху считани за основни за по-екологичното бъдеще минерали. Още повече, че Чили има съществена роля на международния пазар на метали като максимален производител на мед и №2 в света във връзка с лития.

" На това се гледа като на опция да се обезпечат директни доходи за страната, тъкмо както доста страни взеха решение да национализират петрола в една друга ера ", прибавя специалистът.

Миналата година политическия сподвижник на Борик от левицата в Мексико, президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, вкара огромна национализация на лития в страната си, а по-късно подреди основаването на нова държавна литиева компания – LitioMx.

Лопес Обрадор, който нееднократно е подкрепял историческата национализация на петрола в страната през 1938 година, написа още Reuters, обосновава своята политика като нейно разумно продължение. Той се базира на злоупотреби в предишното от страна на „ колониалните господари “ и по-новите корпоративни колоси, като твърди, че единствено държавното управление може да предотврати употребата и да обезпечи необятно систематизиране на изгодите.

В целия свят национализацията на петролната промишленост се оказа привлекателно средство за печелене на скъпи първични материали и стимулиране на развиването, даже когато конкурентните пазари на първични материали постоянно се характеризират с по-голямо произвеждане и нововъведения.

Илюстрирайки провокациите пред започването на работа от нулата при добива на литий обаче, представител на мексиканската администрация е безапелационен, че държавната компания няма да стартира работа скоро.

" Но LitioMx би могла да ръководи веригата за основаване на стойност, като внася литий ", изяснява той пред Reuters.

Потърсен за коментар, представител на мексиканското министерство на енергетиката акцентира, че LitioMx продължава да се концентрира върху намирането и добива на литий и въпреки че може да се обмисли предстоящ импорт, " е прекомерно рано за това ".

Не е изненадващо, че миннодобивните компании не са във екстаз от етатисткия уклон на Лопес Обрадор и Борик, който акцентира, че съгласно неговия проект частните организации ще би трябвало да си партнират с към момента несъздадения държавен производител, само че единствено като миноритарни акционери.

" Смел залог е да искаш от вложител да избра нерешителен брак с държавна компания и миноритарен дял, рискувайки капитал и технологии, за разлика от това просто да направи нещо самичък ", споделя Армандо Ортега, който ръководи изпълнителния комитет на Baramin, най-големия мексикански производител на барит - минерал, употребен в петролните сондажи.

Ситуацията в Латинска Америка

Смята се, че Чили и прилежащите Боливия и Аржентина имат повече от половината от добиваемия литий в света в невероятни солници, в които нормално се употребяват изпарителни басейни за съсредоточаване на метала, макар че се създават и нови технологии.

Управляващите в Боливия социалисти също упорстват страната да поеме водещата роля при разкриването на големите, само че неизползвани ресурси, макар че се разчита и на сътрудници като китайския колос в производството на акумулатори CATL.

Перу, мощ в минната промишленост, известна най-много с медта, може би щеше да приложи сходен на Борика метод, с цел да подкрепи създаването на литий, в случай че някогашният президент Педро Кастийо не беше свален от власт в края на предходната година, предвижда още осведомителната организация.

През 2021 година той също даде обещание да национализира добива на ултралекия метал дружно с други минерали, в това число мед, само че по-късно смекчи позицията си, оставяйки обещанието неизпълнено.

Иван Мерино, който е министър на енергетиката и минното дело на Кастийо, разяснява, че Перу към този момент следи в профил по какъв начин наклонността на ресурсен шовинизъм набира скорост.

" Това към този момент е съвсем всекидневно ", споделя той. " Ще забележим по какъв начин се развие историята, само че без да участваме в нея. "

Нови благоприятни условия за Аржентина

Всички тези вести трансформират Аржентина в изключение от наклонността и все по-вероятна латиноамериканска дестинация за нови частни вложения в добива на литий.

" Това е по този начин не тъй като Аржентина прави това, което би трябвало да се направи, а по-скоро поради разтърсванията в нашия регион и внезапното повишаване на търсенето в света ", споделя Сантяго Дондо, някогашен заместник-министър на минното дело на страната.

В Аржентина, която е четвъртият производител в света, към този момент са на път да бъдат пуснати в употреба голям брой планове за рандеман на литий. В същото време четирите политически партии в главната опозиционна коалиция неотдавна гласоподават поддръжка за частното предприемачество като главен мотор на бранша преди изборите по-късно тази година.

Дондо отбелязва, че локалният надзор върху минното дело в три основни провинции в Северозападна Аржентина е съумял да осуети всевъзможни стъпки за национализация на лития на национално равнище преди няколко години, което е повишило настроенията на вложителите.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР