Предложението на Брюксел означава централи като АЕЦ Козлодуй да субсидират

...
Предложението на Брюксел означава централи като АЕЦ Козлодуй да субсидират
Коментари Харесай

Идеята на ЕК за таван на приходите от ток е вредна за България

Предложението на Брюксел значи централи като АЕЦ " Козлодуй " да субсидират по-богатите в Европейски Съюз

Лансираното от Европейската комисия предложение да бъде комплициран таван на приходите на електроцентралите, произвеждащи на ниска цена ток, провокира съществени рецензии у нас. Български икономисти към този момент разясняват, че такава концепция по принцип значи брутална интервенция против пазарната логичност, а също така непосредствено вреди на българските ползи, написа вестник.

Предложението, показано от председателката на ЕКУрсула фон дер Лайен като част от пакета ограничения за справяне с енергийните проблеми, планува налагане на предел от 180 евро на мегаватчас за приходите на нуклеарните централи, тецовете, работещи на въглища, и производствата на електрическа енергия от възобновими източници. Всички постъпление над тази граница би трябвало да отиват в държавния бюджет и оттова да се преразпределят като помощи/субсидии, тъй че сметките за ток на семействата и дребните и междинните компании да бъдат търпими. Предвиждат се и дотации за тецовете, работещи на природен газ. И също така, в случай че дадена страна е огромен експортьор на електрическа енергия - а България е такава, ще би трябвало да дели бюджетните доходи, които ще събира след въвеждането на " тавана ", със страните вносители на тока.

" Това е безумна политика, която вместо да докара до по-ниски цени дълготрайно, ще докара до трайно по-високи цени на тока в Европейски Съюз, понижено произвеждане и в края на краищата даже евентуална рецесия с дефицит на ток. Това е по този начин, тъй като вместо да се подтикват частните вложения в локално произвеждане на ток и увеличение на предлагането (от там и понижаване на цената), се прави тъкмо противоположното - частните вложители се санкционират и гонят от бранша, като се лишават огромна част от приходите им ", разяснява в профила си във Facebook известният финансов специалист и някогашен министър Никола Янков, като показва, че водещи политици в Европейски Съюз, които стартират " избавителни " хрумвания, явно нямат никакъв опит в действителния бизнес.

" Предлага се таван от 180 евро/мвч за приходите на производителите на ток с ниска себестойност (т.нар. inframarginal producers). Това съгласно Европейска комисия са всички АЕЦ, Топлоелектрическа централа на лигнитни въглища и всички ВЕИ (вкл. хидроцентрали). Това на процедура цялата българска енергетика - частна и държавна, дребна и огромна. Разликата в цената над този таван се предлага да отива в бюджета на държавата-членка, с цел да може с тези пари да се оказва помощ за сметките за ток на семействата и дребните и междинни компании. А, да - и да субсидират производителите на ток от (до скоро руски) природен газ, тъй като не им излизала сметката при тези високи цени на газа. Обаче, в случай че страната членка има огромен износ на ток - както е България - се предлага тези бюджетни доходи да се разделят с държавите-членки, които са вносители на тока, защото техните жители ги заплащат ", написа Янков и изяснява за какво предлагането е нездравословно.

Инвестициите в енергетиката са по формулировка дълготрайни. Инвеститорите разчитат на “добри ” години с високи цени - като 2022 година, тъй като те компенсират “лошите ” години с ниски цени, каквито неизбежно ще има през дългия живот на инвестицията им. Ако политиците им лимитират опцията за облаги през положителните години, без да покриват обаче загубите им през неприятните, това трансформира напълно финансовата математика и можем да сме очевидци на огромен отлив на капитали от бранша. Това важи апропо и за всеки различен бранш в стопанската система, където стартират да се месят държавните управления.

С предложенията от днесЕК слага рисков казус и вдига доста така наречен “политически риск ” в целия ЕС - част от света, обсъждана от интернационалните вложители досега като извънредно постоянна в стопански, юридически и политически проект. По-високият политически риск ще значи по-малко вложения в европейската енергетика за години напред. Което пък ще значи трайно високи цени и дефицит на ток. Което пък ще значи стеснен стопански напредък и по-нисък витален стандарт. И - в случай че на някой към момента му пука за това с тези цени на тока - няма да има “зелена стопанска система ” и електрически автомобили в Европа, тъй като просто няма да има задоволително ток. Нито безценен, нито на ниска цена. Така че предлагането на Европейска комисия от през днешния ден върви непосредствено и против заявените политически цели за “позеленяване ”.

Янков показва още, че " политическото управление на Европейски Съюз сега очевидно се състои най-вече от хора, които в никакъв случай не са правили бизнес и не са вложили пари. Ефектите от техните решения ще са ужасяващи в дълготраен проект за всички жители на Съюза. Това са краткосрочни популистки ограничения, насочени към идващите няколко месеца, без стратегически разбор за средносрочните и дълготрайни резултати върху стопанската система на съюза "

Експертът се надява българските евродепутати да противостоят на неправилните оферти. " Правилната политика е тъкмо противоположната - да се подтикват незабавно повече частни вложения точно в този вид централи, които Европейска комисия желае да накаже. Именно те ще обезпечат ниските цени и енергийната самостоятелност на Европа. А за всички други, които разчитаха да вършат ток с съветски газ, пристигна “видов ден ”. Но няма потребност всички ние да покриваме загубите им ", безапелационен е Никола Янков.

Бившият народен представител Владислав Панев, ръководител на Зелено придвижване, също счита, че концепцията за " тавана " крие опасности. " Предложенията на Европейска комисия на пръв взор наподобяват доста положителни. За България обаче в действителност е единствено на пръв взор. Защото в случай че се зачетем деликатно може да се окаже, че най-после българските производители на ток ще финансират по-ниски цени за непознати консуматори. Можем да бъдем ударени тъкмо там, където сме най-конкурентни. В скъпия експорт на електрическа енергия с ниска себестойност, което финансира тавана на цените за нашите потребители. Дяволът, несъмнено, е в детайлите и през идващите дни ще разберем повече от тях. Надявам се служебното държавно управление да е защитило българския интерес ", разяснява Панев във Facebook. Той предвижда, че това ще бъде тематиката на идващите дни, тъй като става въпрос за доста милиарди.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР