Предложението на Борисов цели да превърне дефекта в ефект. Ако

...
Предложението на Борисов цели да превърне дефекта в ефект. Ако
Коментари Харесай

Тома Биков: Борисов се опитва да замени конфликта с диалог

" Предложението на Борисов цели да трансформира дефекта в резултат. Ако изборите са за нормално национално заседание политическата рецесия и разделянето в обществото ще се задълбочи. За сметка на това Великото национално заседание изисква приемане на конституционни промени с 2/3 болшинство. Това значи необятно единодушие и разговор сред главните политически сили. В този смисъл, Борисов се пробва да размени спора с разговор ".

Такива уточнения даде депутатът от ГЕРБ Тома Биков във връзка предложенията на премиера за привикване на Велико народно събрание и приемането на нова конституция.

Ето целият пост на Тома Биков във " Facebook ":

" Няколко разяснения за предлагането на премиера за привикване на Велико национално заседание:

1. То беше адресирано към протестиращите младежи. Защо на премиера дават отговор Румен Радев, Мая Манолова, Христо Иванов, Слави Трифонов и Арман Бабикян? Видимо не те са протестиращите млади. Аз съм по-млад от тях, само че не съм протестиращ. Затова прецизирам, а не давам отговор.

2. Настоящият парламент ще разиска план за конституционни промяна, тъй като такава е конституционната процедура. Той няма да приема конституционни промени. Това ще направи Великото национално заседание и то с 2/3 болшинство. За да ме разбере и Румен Радев ще кажа, че Великото национално заседание ще бъде одеве определено от българския народ и ще носи цялата легитимност на този избор.

3. Предложението на Борисов цели да трансформира дефекта в резултат. Ако изборите са за нормално национално заседание политическата рецесия и разделянето в обществото ще се задълбочи. За сметка на това Великото национално заседание изисква приемане на конституционни промени с 2/3 болшинство. Това значи необятно единодушие и разговор сред главните политически сили. В този смисъл, Борисов се пробва да размени спора с разговор. Лично аз не виждам нищо неприятно в това.

4. Предложението на Борисов е опция най-много за Демократична България да реализира своите дългогодишни конституционни планове. Вместо да се възползва от тази опция тази групировка избира да работи за длъжностен кабинет на Румен Радев.

5. Ако концепцията за привикване на Велико национално заседание не се реализира, само че все пак в идващия парламент бъдат импортирани оферти за конституционни промени, те съвсем несъмнено няма да минат без поддръжката на ГЕРБ.

6. Твърдя, че идващият парламент няма да свика избори за Велико национално заседание, тъй като опцията въобще да не излъчи държавно управление е прекомерно огромна. Какво ще направи по-следващият парламент може би знаят господата Иванов, Трифонов и Радев. Лично аз не знам, само че съм сигурен, че дребните партии ще са последните, които ще желаят да вземат участие три пъти на предварителни избори.

7. И най-после - през днешния ден се разбра, че Румен Радев няма да внесе оферти за конституционни промени в този парламент, само че е и срещу привикване на Велико национално заседание. Припомням, че през 2021 година изтича неговият мандат, а досега въобще не сме наясно каква е посоката на възможните му конституционни начинания. Предполагам, че следващата година Стратегическият му съвет ще направи още един уебсайт и с това ще се изчерпи политическото деяние на президента.

8. ГЕРБ ще задвижи процедурата за промени в конституцията, само че от всички останали ще зависи дали тя ще завърши с триумф. В този спор ще се види кой е подготвен да поеме тежката отговорност за дълбока промяна в правораздаването и кой е подготвен само да приказва по тематиката ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР