Предложение за промяна на Закона за собствеността и ползването на

...
Предложение за промяна на Закона за собствеността и ползването на
Коментари Харесай

Най-големите браншови организации застават срещу проектопромени в Закона за собствеността на земите

Предложение за смяна на Закона за собствеността и използването на земеделските земи, оповестено за публично разискване, безусловно взриви публичните организации. Предложението визира опцията за подписване на съглашения сред притежателите и ползвателите на земя.

Според създателите на смяната тя цели да улесни вземането на решения в случаите, когато през съответната стопанска година са показани два или повече контракта за прилагане на еднакъв аграрни регион.

И съгласно притежателите на земи, и съгласно арендаторите по този начин препоръчаната смяна ще възобнови всеобщите злоупотреби с подправени контракти за отдаване чартърен и аренда на земеделска земя, ще заплаши правата на притежателите и дребните ползватели на земеделска земя и ще сътвори риск от корупционни практики.
" Доста години беше належащо да се създадат разнообразни промени, с които да защитим собствеността и използването на земята и сега с новите оферти се предлага вид, който не обяснява по какъв метод ще защитим самите контракти " . Това сподели в изявление за предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт " ръководителят на Асоциацията на притежателите на аграрни земи Стайко Стайков:
" Искат да се приравнят един тип договорът за аренда, който е вложил дълготрайно и е сключил дълготраен контракт, да се приравни надали не с договорите на коляно и се основават едни предпоставки да се върнем много години обратно, когато се използваха тези подправени контракти и нямаше правно съображение. Най-голямото ни терзание е, че на ново ще настане безпорядък , в който ще се даде опция да се разбият блоковете по прилагане, да се нарушат правните учредения, за които дълго сме се борили. Ще се образуват нови бели петна, в които дребният и междинният фермер ще пострадат най-вече и се основава причина за нарушение на блокове в масивите и водене на безспирни каузи кой е в правото на прилагане на земята ".

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов споделя същата позиция:

" Това е метод да се оправиш с конкуренцията по най-лесния метод. Хващаш един господинчо, изписва един куп контракти и трансформира съглашението на цялото землище ".
Цялото изявление със Стайко Стайков и Костадин Костадинов можете да чуете от звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР