Предложената мярка за спиране на социалните помощи за неизвинени отсъствия

...
Предложената мярка за спиране на социалните помощи за неизвинени отсъствия
Коментари Харесай

Чети етикета: Могат ли да бъдат върнати децата в училище?

Предложената мярка за прекъсване на обществените помощи за неизвинени отсъствия на децата в учебно заведение няма да направи бедните по-бедни. Това сподели заместник-министърът на образованието в " Тази сутрин”.

Снимка: bTV

Според предлагането помощите ще се стопират за цяла година. От Асоциацията на родителите обаче считат, че със наказания няма по какъв начин да се върнат децата на учебно заведение, а че би трябвало работа със самите фамилии.

Според Цвета Бресничка мотивацията би трябвало да се поражда посредством работа с родителите, прекъсването на помощи ще докара до още по-голям риск децата да не отидат в клас.

Снимка: bTV

Зам.-министърт на образованието изясни, че тази мярка е единствено една в пакета от ограничения, в който превес имат подкрепящите.

Над 300 милиона ще бъдат вложени в ограничения за работа с родителите, добави Сачева.

Снимка: bTV

Директорка на учебно заведение в Неофит Рилски в Самоков освен е съгласна с мярката, само че има и още по-строго предложение:

„ Аз поздравявам едно такова решение, тъй като в случай че за 1 месец се спрат детските, децата не се впечатляват, нито родителите. Аз даже имам друго предложение като шеф – защото има родители, които би трябвало да бъдат глобени – когато детето направи повече от 20 – да се създадат освен детските, само че и обществените помощи на родителите. Тогава мисля, че някои родители ще схванат, че има закони в страната, които са за всички, и би трябвало да се спазват”.
Увеличават се фамилиите, лишени от обществени помощи поради отсъствията на децата Справка, поискана от bTV, демонстрира, че за 2017 година общият брой е близо 37 хиляди, а за 2018 година – съвсем 40 хиляди
Сачева изясни и за какво до момента мярката не е работила и има дори нарастване на спрените помощи на фамилии.

Снимка: bTV

„ Мярката до момента не е работила, тъй като помощи за деца се стопират, само че след месец могат да се компенсират със обществените помощи на едно семейство. Т.е. в случай че едно дете е получавало 145 лева помощи и му се спрат, стават 99 лв., само че на идващия получава 190 - единствено след месец идва тази отплата. Това е по този начин, тъй като всяко семейство не взима единствено едни помощи”, сподели зам.-министърът.

Снимка: bTV

Тя открои и че в село Камено поле са спрени две ТЕЛК решения на деца, които са взимали по 930 лв. за това, че са глухонеми, а се оказало, че не са. В учебното заведение в селото от 37 деца, 20 са с такива решение.

Снимка: bTV

Все още обаче остава неразбираемо какво се случва с 50 000 деца за тази година. Сачева изясни, че това е по този начин, тъй като те са записани на адрес, на който не обитават – да вземем за пример в Обредния дом или в Майчин дом.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР