Предлагането на пазара на винени ракии, гроздови ракии, джиброви ракии

...
Предлагането на пазара на винени ракии, гроздови ракии, джиброви ракии
Коментари Харесай

Ракията със сертификат за автентичност

Предлагането на пазара на винени ракии, гроздови ракии, джиброви ракии и бренди, създадени в България, които не имат документ за достоверност ще бъде неразрешено. Това планува нов Закон за виното и спиртните питиета, оповестен за публично разискване на портала за публични съвещания. Според документа Изпълнителната организация по лозата и виното ще поддържа специфичен лозарски указател, в който ще се вписват всички производители на грозде за вино, винопроизводители и производители на оцет. Нови лозя ще се основават единствено със особено позволение. Новият закон ще размени остарелия, който не е признат според европейските процедури и не дава отговор на законодателството на Европейския съюз (ЕС), излиза наяве от претекстовете на вносителя. Така ще се избегне и налагането на наказателна процедура против България.

Винени сортове няма да могат се засаждат без съответно издадено позволение от Агенцията по лозата и виното, плануват текстовете. Производителите са длъжни да изкореняват за своя сметка площите, засадени с лозя без позволение, в 4-месечен период след установяването им. Ако това не се случи, те ще търпят наказания. За лозя, засадени без позволение, стопаните няма да имат право на подкрепяне от бюджета и по европейски стратегии. За засаждане, презасаждане или присаждане за задачите на винопроизводството могат да се употребяват единствено класифицирани винени сортове лози, регламентирани в разпоредба на министъра на земеделието. Засадените некласифицирани сортове подлежат на премахване, в случай че не са предопределени единствено за консумация в семействата на винопроизводителите. Разрешения за засаждане на нови лозя ще се издават единствено в избран интервал от годината, а за презасаждане - когато и да е, като ще се потвърждават права за прилагане на парцелите.

Според проектозакона Изпълнителната организация по лозата и виното поддържа обществен лозарски указател на интернет страницата си. В регистъра се вписват гроздопроизводителите, винопроизводителите, оцетопроизводителите. Само вписани гроздопроизводители ще могат да създават и оферират винено грозде. Производството и предлагането на лозаро-винарски артикули ще става единствено от вписани за съответната активност лица. Със закона се регламентират типовете оцет, обозначенията на виновността, категориите виновност и други питиета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР