Предлагаме проект на бюджет с дефицит от 3%, дефицитът на

...
Предлагаме проект на бюджет с дефицит от 3%, дефицитът на
Коментари Харесай

Асен Василев за бюджет 2023: 3% дефицит, увеличение на пенсиите от 1 юли

„ Предлагаме план на бюджет с недостиг от 3%, дефицитът на касова основа ще е 2,5% - чакаме второ заплащане по Плана за възобновяване и развиване. Запазена е макрорамката на бюджета, препоръчана от служебния кабинет. Предвижда се напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8%. За 2024 и 2025 година растежът се усилва до малко над 3% ”. Средногодишната инфлация за т.г. е 8,7% и се чака за идните две години да спадне до 3-4% ". Това съобщи финансовият министър Асен Василев при показване на проектобюджета за актуалната 2023 година

По думите му е непокътната рамката на данъчните ставки. " Единствено възвръщаме данъчната ставка на газа от 20% ”, сподели Василев. Мотивът е, че цените на горивата спаднаха след усмиряване на интернационалните пазари.

Той увери, че е обезпечено нарастването на пенсиите по Швейцарското предписание – 12% от 1 юли т.г. „ Запазва се политиката за учителските заплати да са 125% от междинната работна заплата. Тази политика се ползва от 1 януари ”, сподели министърът и добави, че са непокътнати средствата по всички обществени стратегии.

Има нарастване на обществените заплащания с оглед инфлацията. Осигурени са 111 млн. лева повече поради новата линия за беднотия от 504 лева за т.г. Увеличени са средствата по стратегиите за персонална помощ, по Закона за общественото подкрепяне, за персоналната помощ и по Закона за фамилните помощи за деца, както и парите за първокласниците, увери финансовият министър.

По думите му в бюджета за т.г. има задоволително пари за здравна профилактика. „ Разчетени са задоволително средства за болнична помощ, с цел да могат всички лечебни заведения да доближат минималните работни заплати, които бяха контрактувани м.г. от 1500 лева за здравна сестра и 2000 лева за доктор ”, сподели финансовият министър.

Увеличение има и на парите за защитата – „ малко повече от изискуемия от Стратегията за защита % – 1,88% и 2% за идващите две години ”.

През 2021 година дългът към Брутният вътрешен продукт е бил 22,5%, в края на предходната година е 21, 8%, а в края на 2023 година е планувано да бъде 22%. Тоест там нямаме основни промени, разяснява още финансовият министър.

Той призна, че не е обикновено страната да приема бюджет в средата на годината, тъй като основава непредвидимост за компаниите и за жителите. По думите му и след прецизиране на финансовите разноски те са на рекордни равнища – имаме над 8 милиарда лв. финансови вложения, заложени в бюджета. „ В България финансовата стратегия не се извършва, което в дълготраен проект е пагубно за страната ”, изясни Василев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР