Предлагам до края на годината да се спре одобряването на

...
Предлагам до края на годината да се спре одобряването на
Коментари Харесай

Министър Велкова в доклад: Парите на държавата свършват, някои основни разходи за тази и следващата година са под въпрос.

Предлагам до края на годината да се спре одобряването на спомагателни разноски отвън плануваните такива и министрите при съблюдаване на финансовата дисциплинираност задълбочено да проучват всички благоприятни условия за икономии на касов разход както по бюджета си, по този начин и на плануваните по централен бюджет за 2022 година
Предлагам членовете на държавното управление да не афишират ограничения, свързани с вдишване на отговорности за разноски за 2023 година, преди да бъдат авансово съгласувани както с министър-председателя, по този начин и с министъра на финансите.

Тези фрази са част от отчет, предопределен единствено за вътрешно прилагане от служебното държавно управление, а от тях излиза наяве, че страната минава в режим на икономисване.
Документът, с който “24 часа ” разполага, е направен от финансовата министърка Росица Велкова и в резюме може да се заключи с думите, че парите свършват и някои съществени разноски за тази и идната година са под въпрос.
Едно от най-големите терзания на Велкова е по какъв начин ще бъдат финансирани обезщетенията, които се заплащат на бизнеса за скъпия ток.

За последните три месеца на годината необходимата сума е 3,4 млрд. лв., но тя не е предвидена като разход. Гласувани са 2,4 милиарда, само че те свършват до края на този месец.
Вторият рисков фактор за разноските бил големият растеж на цените на газа, който поставял топлофикационните сдружения в доста тежка обстановка, а в бюджета нямало пари за решение на този проблем. Не са планувани и средства и за стратегия за компенсиране на потребителите на газ. Такава може да бъде разработвана и изпълнявана единствено в случай че се направи преструктуриране на разноски.
За да има пари за обезщетения за скъпия ток, финансовото министерство предлага събиране на целеви вноски от производителите на ток във фонда за енергийна сигурност. Експертите упорстват също да се разработят насоки за икономисване на газ от предприятията и семействата съгласно напътствията на Европейска комисия - т.е. потреблението да се понижи с 15% тази зима. Предлагат също да се вкара автоматизиран механизъм за компенсиране на цените на електрическата енергия  за бизнеса.
За тази година няма и задоволително пари за справяне с бежанците. Дефицитът по държавния бюджет към този момент бе влошен със 148,2 млн. лева поради тези изключителни разноски. Според отчета няма и планувани пари за ваксини против нова коронавирус вълна.
Според сметките на Велкова, с цел да се покрие гласуваният при актуализацията на бюджета недостиг от 6,2 милиарда лева и рефинансирането на заплащанията по външния ни дълг,
планираните нови заеми за тази година от 10,3 милиарда лева. няма да стигнат
Финансовата министърка показва, че за последните 2 години плануваното нарастване на приходите е било сред 4-6 милиарда лева Сметките показвали, че това няма да е задоволително за покриване на изключителните разноски.
В отчета се показва още, че идното съсредоточаване на планувани разноски към края на годината, предстоящото закъснение на стопанската система заради войната в Украйна, несигурните пазари на енергоносители и първични материали и повдигането на лихвите като мярка против инфлацията може да се отразят отрицателно на приходите. Според специалистите на финансовото министерство върху плануваните пари от Данък добавена стойност при импорт ще повлияе рецесията в Европейски Съюз Посочва, се че е възможно да зародят усложнения в активността на обособени структурно значими предприятия в енергийния бранш, водещи до неспособност за осъществяване на отговорностите за внасяне на дължимите налози и осигурителни вноски.
Затова Росица Велкова поучава сътрудниците си министри да търсят орязване на разноски, в това число анулация на към този момент стартирали политики.
В документа служебната министърка оповестява на премиера и сътрудниците си, че за бюджета за 2023 година са нужни в допълнение 5,5 милиарда лева за финансиране на разноски, записани в актуализацията на настоящия. Сметката демонстрира, че 3,2 милиарда лева е предстоящият резултат от увеличените пенсии и компенсации.
С 600 млн. лева би трябвало да бъдат покрити вдигнатите прехвърляния за обезпечаване на хората, за които заплаща страната. Още 600 млн. ще костват увеличените средства за прехрана на служители. Държавата би трябвало да преведе в допълнение 803 млн. лева на общините за прехрана на администрацията, здравните заведения и културните институти. Нужни са и 307 млн. лева за лихвени заплащания поради повишаването на дълга.
В резултат на този разбор специалистите на финансовото министерство стигат до извода, че при опазване на номиналния размер на бюджетното салдо на равнището на 2022 година и недостиг от 6,2 милиарда лева, за 2023 година би трябвало да се усилят приходите от налози или да се орежат разноски за 5,5 милиарда лева
За 2023 г. има вероятност да не може да се увеличи минималната заплата, както и да бъдат платени дължимите вноски по външния дълг.
Въпреки посочените проблеми с приходите и набъбналите разноски отчетът на Велкова не предлага увеличение на налози. Мотивът за това е, че резки промени в данъчната политика в посока нарастване на данъчните ставки биха довели до утежняване на събираемостта, растеж на сивия бранш, в допълнение утежняване на икономическия климат.
Но се показва, че не би трябвало да се продължава с гласуваните за тази година данъчни облекчения, тъй като те в допълнение свивали приходите.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР