Предлага се единен контролен орган към Националния осигурителен институт да

...
Предлага се единен контролен орган към Националния осигурителен институт да
Коментари Харесай

Единна комисия може да следи ТЕЛК освидетелстването


Предлага се обединен надзорен орган към Националния застрахователен институт да следи ТЕЛК освидетелстването. Това заяви пред публицисти заместник-социалният министър доктор Султанка Петрова. По- рано през днешния ден тя, вицепремиерът Красимир Каракачанов и Ивайло Иванов, шеф на Национален осигурителен институт, се срещнаха с национално представителните организации на хората с увреждания.

По думите на Петрова, контролният орган ще следи издаването на всички решения за ТЕЛК (както за възрастни, по този начин и за деца). Освен това, представители на териториалните дирекции на Национален осигурителен институт ще ревизират активността на ТЕЛК комисиите, в случай че има сигнали за нарушавания. Друга смяна, която се планува, е носенето на наказателна отговорност от страна на лекарите, издаващи подправени документи за ТЕЛК. В такива случаи ще има строги инспекции и в случай че се откри, че лицето, получило ТЕЛК, няма увреждане, то ще би трябвало да възвърне сумата, която е получило от системата.

В момента девет комисии осъщетсвяват надзор върху ТЕЛК освидетелстването. Те са към министерство на опазването на здравето, общественото министерство, Националния застрахователен институт, Националната здравноосигурителна каса, районните здравни инспекции, както и районните картотеки. Ако бъде основан обединен надзорен орган, той ще бъде доста по-ефективен.

Свързани публикации.. Стотици желаеха закон за персоналната помощ 0 Родители на деца с увреждания излизат на народен митинг 0 Оттеглят измененията в ТЕЛК 0

Хвърчащите удостоверения на ТЕЛК, които се издават на лист хартия, би трябвало да се вкарат в електронно досие, в електронна здравна карта и електронна обществена карта. Трябва да се направи указател на хората с увреждания, както и на децата с увреждания, с цел да може системата да бъде проверявана във всеки един миг, заяви вицпремиерът Каракачанов.

Предстоят още няколко срещи на властта с представителите на хората с увреждания, на които да бъдат разисквани измененията в ТЕЛК.

Междувременно, от Българска социалистическа партия желаеха оставката на зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов. Причината е, че родители на деца с увреждания, които стачкуваха на жълтите павета на 18 април, не са позволени в Народното събрание, с цел да изложат своите претенции към ръководещите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР