Предизвестеният край на старата обществена баня във Варна, известна като

...
Предизвестеният край на старата обществена баня във Варна, известна като
Коментари Харесай

Край! Багери сринаха баня Гъбата във Варна

Предизвестеният завършек на остарялата социална баня във Варна, известна като Гъбата, настъпи. Днес багери започнаха да срутват емблематичната за града постройка, строена през социализма и посочена от експерти като една от най-интересните постройки във Варна от този исторически интервал.

След приватизацията на сдружението притежател на старите публични бани във Варна, Гъбата е изоставена и се разрушава от дълги години, през които от време на време цивилен организации желаят реставрирането и запазването ѝ, поради неповторимата ѝ архитектура. Проектант на Гъбата е починалият арх. Косьо Христов, който е създател и на плана за Фестивалния комплекс.



На мястото на Гъбата се чака издигането на 12-етажна постройка, за която има позволение от Община Варна. Заради този план, както и поради разрушаването на архитектурната забележителност варненци излязоха на митинги. Недоволството им обаче беше посрещнато от локалната власт с довода, че нищо не може към този момент да се направи.



Наскоро варненският кмет Иван Портних уволни дисциплинарно основния проектант на Варна арх. Виктор Бузев. Един от доводите за това беше ориста на Гъбата. Портних съобщи, че е схванал за събарянето ѝ от медиите. Това пояснение обаче не е доста безапелационно. Въпреки уволнението на арх. Бузев, очевидно обстановката към Гъбата няма по какъв начин да се промени и това през днешния ден получава продължение с окончателното ѝ сриване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР