Предизборната кампания в Гърция приключи и днес в страната е

...
Предизборната кампания в Гърция приключи и днес в страната е
Коментари Харесай

Гърция пред избор: Правителство или нови избори на 2 юли

Предизборната акция в Гърция завърши и през днешния ден в страната е ден за размисъл преди парламентарните избори на следващия ден. Последните социологически изследвания дават преднина за ръководещата дясноцентристка „ Нова народна власт “, само че не е ясно дали след гласуването в неделя ще е допустимо съставянето на държавно управление, или ще се върви към нов избор на 2 юли.

В последните шест разнообразни изследвания на публичното мнение, оповестени часове преди деня за размисъл, „ Нова народна власт “ има преднина сред 5 до над 7 % пред главния си конкурент – лявата СИРИЗА.

Според гръцките социолози „ Нова народна власт “ ще получи сред 36 и 39% от вота на гърците.

Основната опозиционна партия СИРИЗА наподобява няма да има над 30 %, а към 29.

Противоречива е картината за социалдемократическата ПАСОК, която съгласно някои от изследванията наподобява застрашена да загуби даже третото място пред явно набиращата скорост Гръцка комунистическа партия – ККЕ, само че съгласно други ПАСОК си обезпечава относително удобен двуцифрен %.

Според множеството социолози „ MеPA25 “ на антиевропейски настроения Янис Варуфакис и „ Елиники лиси “ на ексцентричния политик, предприемач и публицист Кириакос Велопулос си обезпечават, и то относително удобно, влизане в Народното събрание, до момента в който съгласно други те се борят да преминат изборната преграда от 3%.

Не е несъмнено, че в неделя Гърция ще има ново държавно управление поради измененията, въведени от СИРИЗА и отнемането на бонуса за първата партия, който даваше опция за устойчиво независимо ръководство.

По този мотив водачът на „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис, на последния си избирателен протест в петък в подножието на Акропола, разяснява:

„ Изправени сме пред безмилостни съперници, които не са съгласни между тях, само че дружно залагат мината на пропорционалната система без
бонус за първата партия. Един капан за безредица, която би трябвало да бъде зачеркната с гласа ни, преди да стане национална уязвимост и обща парализа. Гледам, господин Ципрас сочи с пръст, а в това време се провали както като държавно управление, по този начин и като съпротива. “

Ден по-рано, по време на главната си заключителна тирада на историческия атински площад „ Синтагма “, прочут с битките за по-добра Гърция през миналите години, водачът на СИРИЗА Алексис Ципрас атакува съперника си Мицотакис, че от е част от статуквото и израсналите „ със златна лъжичка “.

„ Не сме родени с убеждението, че тази страна е наша благосъстоятелност. Не сме се родили принцове. Ние сме родени и пораснахме с убеждението, че страната принадлежи единствено на народа и единствено него би трябвало да обслужва “, уточни Ципрас.

На кого ще доверят ръководството на страната си гърците, ще стане ясно малко след 19 часа в неделя.

А през днешния ден 22 816 гърци, живеещи в чужбина, ще гласоподават за парламент – ден преди формалния избор в родината си.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР