Предизборната агитация ще продължи да се води единствено на български

...
Предизборната агитация ще продължи да се води единствено на български
Коментари Харесай

​Предизборната агитация - само на български, решиха депутатите

Предизборната пропаганда ще продължи да се води само на български език, взеха решение депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс.


Предложението на Движение за права и свободи да се вкара опция предизборната акция да се води и на различен език, само че с обезпечен превод на българския, не срещна утвърждението на парламентарното болшинство. От Движението го аргументираха с резолюция на Европейския парламент от 24 март 2009г., отнасяща се до многоезичието като предимство за Европа и обща отговорност на всички страни-членки на общността.

„ Ние от Движение за права и свободи считаме, че с главното човешко право за пропаганда на майчин език по време на предизборна акция и сътрудниците от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия несъмнено, биха могли да разяснят и да показват своите предизборни стратегии и цели, с които се явяват на избори “, акцентира депутатът Севим Али.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ пък се базира на Конституцията и по съответно на нейния член 3. Там се споделя, че българският език е формален в България, само че съгласно Карадайъ той не е единственият. По предложенията нямаше други изявления и то бе отхвърлено с едвам 26 гласа в негова поддръжка.

Депутатите гласоподаваха още всяка една парламентарно показана партия да има най-малко един собствен член в ЦИК, РИК и ОИК.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР