Преди заседанието на Европейския съвет на 17 и 18 октомври

...
Преди заседанието на Европейския съвет на 17 и 18 октомври
Коментари Харесай

Брюксел отново настоя за защита на бюджета на ЕС от беззаконие

Преди съвещанието на Европейския съвет на 17 и 18 октомври Европейската комисия приканва държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз да дадат политически насоки и нов подтик на договарянията, с цел да се реализира съглашение по обективен, уравновесен и съвременен дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година преди края на тази година, съобщи пресслужбата на институцията.

В оповестено през днешния ден известие на Европейската комисия се набелязват главните въпроси, които се нуждаят от внимание и ясна тенденция от страна на ръководителите на Европейски Съюз, с цел да се реализира бързо съглашение. Сред тях са:

- общото ниво на финансиране , което да подхожда на споделените цели на Съюза;

- съвременен бюджет с верния баланс сред политиките и мощен акцент върху европейската добавена стойност;

- по-прозрачен метод към финансирането на бюджета на Европейски Съюз и въвеждането на нови източници на доходи за подкрепяне на целите и понижаване на тежестта върху националните вноски; както и

- по-голяма координация на политиката посредством по-тясна връзка сред финансирането и целите на политиката и по-силни принадлежности за отбраната на бюджета на Европейски Съюз от дефекти в използването на правилата на правовата страна.

През май и юни 2018 година Еврокомисията показа предложение за дълготраен бюджет. Въз основа на това както Европейският парламент, по този начин и Съветът към този момент са свършили доста работа, само че е належащо да се свърши повече. С приближаването на решителния миг за договарянията в този момент повече от всеки път са нужни стратегически насоки от водачите, с цел да може новите стратегии да стартират в точния момент на 1 януари 2021 година, се показва в известието.

Предложенията на Брюксел

Комисията предлага дълготраен бюджет, равняващ се на 1.114 % от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27. Днес Съюзът от 27 страни членки влага 1.16 % от Разузнавателна служба на ФРГ на ЕС-27, в това число Европейския фонд за развиване. Ето за какво препоръчаният бюджет е към този момент по-малък в съпоставяне със настоящия . Ако бюджетът на Европейски Съюз бъде понижен още повече, това би затруднило постигането на целите на Съюза и даването на по този начин нужната поддръжка на земеделските стопани, студентите, откривателите, както и на стотиците хиляди други бенефициери на бюджета на Европейски Съюз. Затова водачите следва да се стремят към реален бюджет, който дава отговор на задачата, упорства Еврокомисията.

Днес някои от най-богатите страни членки на Европейски Съюз, получават понижения на вноските си в бюджета на Европейски Съюз, известни също като отстъпки, и вследствие на това внасят по-малко средства спрямо техния брутен народен приход на глава от популацията. Оттеглянето на Обединеното кралство - поради което бе въведена системата на отстъпки още през 1984 година - дава опция да бъде реформирана приходната част на бюджета на Европейски Съюз и да бъде решен казусът със станалата непрозрачна и изкривена система. Лидерите би трябвало да употребяват тази опция и да поддържат по-справедлив метод за финансиране на бюджета на Европейски Съюз, се показва в известието.

Според Брюксел в този момент е и моментът да се потърсят нови източници на доходи за бюджета на Европейски Съюз, които са по-тясно свързани с целите на политиката на Европейски Съюз. Сред вероятните източници са доходи от схемата за търговия с излъчвания или вноски на база нерециклирани боклуци от опаковки от пластмаса. Ръководителите следва да се възползват от възходящата динамичност в интерес на тези нови лични запаси и да реализират единодушие за нашарване на източниците на доходи за бюджета на Европейски Съюз .

В своето предложение за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз Комисията предложи нов баланс сред областите на политиката, финансирани от бюджета на Европейски Съюз. Политиката на доближаване и общата селскостопанска политика не престават да играят жизненоважна роля в построяването на бъдещето на Европа, само че в този момент те се модернизират в сходство с новите цели. В същото време повече средства отиват за основни области на политиката, като научните проучвания и нововъведенията, подвижността на студентите, дейностите в региона на климата, миграцията, ръководството и сигурността на границите, цифровизацията, както и защитата и външната активност на Съюза. Лидерите би трябвало да поддържат тези старания за модернизиране на бюджета на Европейски Съюз, с цел да може той да реализира резултати в областите, които интересуват хората, добавя Еврокомисията.

Вчера представители на европейските райони излязоха в отбрана на бюджета за кохезионна политика, откакто претенденти за висши позиции в Европейски Съюз дадоха знак, че имат намерение да изместят политическите цели, обещавайки повече поддръжка за проучвания и нововъведения в договарянията за идващия бюджет на Европейски Съюз (повече четете тук).

Миналата година Европейската комисия предложи нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани с всеобщи недостатъци в използването на правилата на правовата страна в страните членки. Предложените нови принадлежности ще разрешат на съюза да спре, понижи или ограничи достъпа до финансиране от Европейски Съюз по метод, който е симетричен на естеството, тежестта и обсега на слабостите в използването на правилата на правовата страна.

Срещу това предложение обаче се оповестиха няколко страни, основно Унгария, чието държавно управление е упреквано от евроинституциите, че подкопава върховенството на закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР