Преди всяка Коледа всяко домакинство пристъпва към трескава подготовка Някои

...
Преди всяка Коледа всяко домакинство пристъпва към трескава подготовка Някои
Коментари Харесай

Предложение за Коледна вечеря

Преди всяка Коледа всяко домакинство пристъпва към трескава подготовка

Някои фамилии вършат коледен обяд, а други коледна вечеря. Независимо от това, менюто на Коледа би трябвало да радва с многообразие и най-много меса, защото постите най-сетне са завършили, написа

За начало можем да заложим на обичайно предлаганите салати – снежанка, бобена салата и съветска салата. Ако желаете да разнообразите обаче, може да заложите на тази лека салата с рулца от раци:

Необходими артикули: 500 г рулца от раци, 1 доза замразена царевица, 1 бомбичка шунка, 2 майонези

Начин на подготвяне: Царевицата се попарва, а рулцата и шунката се нарязват на кубчета. Омесват се с майонезата и се подправят на усет.

Като предястие дружно със салатата може да предложите по този начин обичаните на всеки българин Чушки бюрек .

Чушките могат да се изпекат и обелят още предния ден - с чушкопек, във фурната, на котлона. Внимавайте до момента в който ги белите, да не ги разкъсате, защото има възможност плънката да изпадне.

В плънката могат да се сложат по избор 1-2 с.л. домати (настъргано) или доматено пюре, както и магданоз. В другите предписания чушките бюрек се пълнят с друго количество плънка.

Като главно ядене на Коледната софра може да се сервира всякакво месо. Доста подобаваща е рецептата за свинско или пилешко с гъби.

Пилешко с гъби

Необходими артикули: 1 кг пилешко филе, 400 г печурки, 1 портокал, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. мед, 1 с.л. синапово семе, 2 с.л. зехтин, черен пипер, сол

Начин на подготвяне: Пилешките филенца се овкусяват със сол и черен пипер и се подреждат в тавичка. Отгоре се поливат със примес, получена от прясно изцедения сок от портокала, горчицата, меда и зехтина. Отгоре се поръсва със синап, а най-отгоре се подреждат добре измитите печурки. Ястието се пече на 180 градуса до подготвеност.

Основното ядене неизбежно върви с гарнитура. Нека нашата да е:

Ориз със зеленчуци

Необходими артикули: 250-300 г ориз, 1 бр. дребна тиквичка, 1 глава лук, 1/3 ч.ч. грах, 1 бр. чушка, 4-5 шушулки бамя, 5-6 с.л. олио, сол, щипка чубрица

Начин на подготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава с олиото. Добавят се зеленчуците, авансово нарязани. Налива им се малко вода и се задушават за към 5-7 минути, след което се трансферират в тава. Добавят се измитият ориз и подправките, долива се вода в съответствие 1:4 ориз/вода и се пече в умерена фурна до подготвеност.

Коледната софра може да се добави и от плато салами по желание.

Завършeкът на вашето коледно меню е десертът.

Коледен сладкиш

Необходими артикули: 75 г, измит от черупки шамфъстък, 50 г филирани + 100 г смлени бадеми, 5 г какао на прахуляк, 2 ч.л. микс от канела, джинджифил, карамфил, кориандър, кардамон и индийско орехче, 2 ч.л. бакпулвер, 100 г боровинки, 100 г сушени вишни, 100 златна стафида, настъргана кора на 1 портокал + 50 мл портокалов сок, 50 мл студената черно кафе, меласа - 75 г или мрачен Агаве нектар, 1 ч.л. дестилат ванилия, 200 г сурова, доста ситно настъргана тиква, 150 г орехи, 120 г микс сушени плодове за поръсване, 3 с.л. мед, 4-5 с.л. ром.

Начин на подготвяне: Фурната се загрява на 150 градуса. Тавичка с диаметър към 18 см се застила с хартия за печене. Шамфъстъкът, двата типа бадеми, стафидите, боровинките, черешите, какаото, бакпулверът, миксът от канела, джинджифил, карамфил, кориандър, кардамон и индийско орехче и портокаловата кора се смесват в купа. Разбъркват се добре и към тях поредно се прибавят портокаловият сок, кафето, ванилията, ситно настърганата тиква и меласата (или сладостен сироп от типа на агаве нектар). Съставките се омесват добре с лъжица.

Сместа се изсипва в квалифицираната за задачата тавичка и се заравнява. Пече се във фурната за към 1 ¼ -1 ½ часа. Проверявайте с съчка за зъби.

Орехите се натрошават на едри части и се разбъркват микса от сушени плодове. Медът и ромът също се смесват, до момента в който медът се разтвори. Изпеченият сладкиш се вади и поръсва се отмерено с микса плодове и орехи. Отгоре се залива с меда и рома и се връща в топлата фурна за 10-тина минути.

Сладкишът се вади от фурната, охлажда се добре и се вади от формата. Украсата е съгласно вашия усет и коледно въодушевление.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР