Преди всичко, позволете ми да кажа, че всички тактики, които

...
Преди всичко, позволете ми да кажа, че всички тактики, които
Коментари Харесай

Съвети за справяне със злояди деца от Джейми Оливър

Преди всичко, позволете ми да кажа, че всички тактики, които съм присъединил тук, ще проработят както при придирчиви към храната възрастни, по този начин и при злояди деца. Всяко дете е друго и, убеждавам ви, нашите хранения надалеч не са съвършени – постоянно е страшна кланица и в случай че изкараме вечерята без някое дете да се разреве, си е напряко необичайност!

Вкусовете, характерите и положението на мозъка им се трансформират непрекъснато и персоналното ми разбиране е, че съм на 30 секунди от анархията. Но в случай че сте непрекъснати в потреблението на някои от тези стретегии, най-после ще излезете спечелили.

НЕ съдебна експертиза ОТКАЗВАЙТЕ
Нормално е децата да минават през етапи, в които харесват или не харесват неща – колкото и неприятно да е, това си е част от порастването. Ако нещо не е шлагер, неизменност и самообладание му е майката. Пробвайте три, 10, двайсет пъти, до момента в който съумеете. И се пробвайте да не вършиме драма от това. Просто вземането на храната без коментар е най-хубавото. Опитайте отново различен ден. Накрая ще се пропукат, а в случай че не, значи може би в никакъв случай няма да станат почитатели на тази храна, което е в реда на нещата.

ОКУРАЖАВАЙТЕ ДОБРИТЕ НАВИЦИ
С времето измислете тактики, с цел да разсъните интереса им и да подсилите и окуражите позитивните хранителни привички. Изключително значимо е да накарате децата сами да желаят да ядат хубави неща, да посрещат с отворени прегръдки и да се вълнуват от нови усети, текстури и съставки, да привлечете вниманието им и да ги вдъхновите да излязат от зоната си на комфорт, с цел да пробват нови неща.

БЪДЕТЕ ПРИМЕР
Децата ви ще ви копират и ще се учат от вас, тъй че покажете им пътя. Включвайте многообразие от храни по време на храненията – един път щом ви видят, че ядете нещо, доста по-вероятно е да го опитат. А в случай че нещата се закучат, даже една смело открадната от чинията ви хапка, когато са подготвени да пробват нещо ново, е хубаво нещо.

УСТАНОВЕТЕ РЕД
Създайте добра рутина, колкото се може по-рано. Ние се опитваме да се придържаме към три съществени хранения за деня с лека закуска в късната заран и следобяд – по този метод децата знаят какво се случва, усещат се спокойни и имат време да огладнеят. Освен всичко друго това им дава късмет да чакат храненето с неспокойствие.

СИЛАТА НА РАСТЕНИЯТА
Едно от най-ценните неща, които може да възпитате в детето, е това то да възприема похапването на зарзават или плод изцяло обикновено. Използвайте каквито желаете трикове, с цел да ги приучите. Ако се наложи да режете с къдрав нож, да вършиме панделки от зеленчуци с белачката или да кръстите нещата по някакъв комичен метод, с цел да ги пробват – направете го!

Умна тактичност може и да е да ги убедите, че в действителност им давате лакомство, тъй като го получават отвън храненията.

Открил съм, че след баня, когато още не желаят да си лягат, с наслада биха пробвали сурова аспержа или зелен фасул, стига да разсеят баща, с цел да не ги поставя да спят... Също по този начин постоянно на масата ни десетина минути преди да се сервира има купа със салата – в случай че са задоволително гладни, от самосебе си се насочват към нея, до момента в който чакат.

С РАЗСЕЙВАНЕ ИЛИ БЕЗ РАЗСЕЙВАНЕ?
Наистина съм колеблив тук. Мразя играчки, тв приемници и телефони на вечеря. Вярвам, че хубавият диалог е единственото, от което човек има потребност. Въпреки това, в случай че по-малките деца имат проблем с яденето на хубава храна, да им позволите да гледат обичаното си филмче може и да ги разсее задоволително, с цел да се нахранят. Мисля, че микс от тактики по отношение на възрастта е най-хубавото решение. А най-после, когато станат по-големи, несъмнено храненето, шерването и диалогът са методът – добре е и за душата.

МАСКИРАНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ
Не съм огромен почитател на криенете на зеленчуците, само че работи в действителност добре. Да ги нарежете наситно или да ги пасирате е отлично като за начало. С времето може да ги оставяте на все по-големи части, до момента в който най-после не спрат да ги виждат. Тази тактичност е по-скоро начална фаза, в сравнение с панацея.

ПОГЛЕДНЕТЕ ПО-ОБЩО
Не се самообвинявайте, в случай че нещата не вървят напълно по проект. Хвърлете взор обратно към цялата седмица и ще се убедите, че в действителност са се справили добре. Ако борбата е неравна, не се тревожете, всички сме минали през това!

5 НЕЩА, КОИТО ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД
Вечерята нормално е безпорядък – подгответе се!
Детето ви не е възрастен, тъй че дайте му малко повече независимост.
Ако детето единствено отгледа или сготви нещо, доста евентуално е и да го яде.
Концентрирайте се върху това, което харесват, а не върху това, което не харесват.
Ако всички ядат нещо, вероятността да пробват и децата е доста по-голяма.


DON’T WORRY, BE HAPPY!
В края на краищата, в случай че сте загрижени какво ядат децата ви, фактът, че ви пука, към този момент ви вкарва във Висшата родителска лига. Забавлявайте се с храната и се пробвайте да мислите дълготрайно. Накрая ще се получи.

Откъс, приспособен от книгата на Джейми Оливър Super Food Family Classics

Източник: Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР