Преди време започнахме процес, свързан с промяната на начина, по

...
Преди време започнахме процес, свързан с промяната на начина, по
Коментари Харесай

Денков: Конкурирането на нашия регион със западните държави, Китай и САЩ е вече постижима цел

Преди време започнахме развой, обвързван с смяната на метода, по който да гледаме на нашия район на Балканския полуостров , да гледаме на него като на един международен район, който да може да се конкурира със западните страни, да се съревновава с Китай, със Съединени американски щати. Нещо, което някои щяха да сметнат за смешка преди 10 години, само че към този момент е постижима цел. Това е нещото, което би трябвало да създадем, да покажем, че се развиваме дружно, тъй като Европа е мощна, когато всички нейни райони са мощни. Това сподели министър-председателят Николай Денков в своето приветствено слово на провеждащия се информативен ден за финансиране на високотехнологични научни проучвания и нововъведения на Европейският съвет по нововъведения, в съдействие с Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Събитието е в столичния хотел " Хаят Реджънси ".

Премиерът изрази своята благодарност към стратегиите , които са подкрепили развиването ни, в съдействие със западни университета и научни центрове, тъй че да е допустима конкуренцията със западните страни. 

" В това е силата на Европа – да можем да се развиваме дружно ", акцентира министър председателят Денков. 

“Да, постигнахме огромен прогрес , само че в случай че не надградим стореното дотук, няма да бъдем сполучливи. Това се желае от нас през идващите години – да бъдем по-бързи, по-силни, по-конкурентни , да бъдем в доста по-голяма степен отворени за съдействие с тези, които са към нас в Европа. Тогава ще бъдем сполучливи във всяко наше начинание ", сподели в умозаключение Николай Денков.

За него през днешния ден България е изцяло друга от това, което е била преди 10 години, когато по-малко от 10 % от децата в страната са били осведомени със смисъла на думата " предприемачество ". 

" Благодарение на поддръжката на Европейска комисия, с помощта на персоналните старания на мнозина в страната, този нрав е към този момент изцяло изменен ", посочи още министър-председателят.
На събитието ще се се показват другите посоки на стратегия " Хоризонт Европа " и опциите за поддръжка на иноваторите и откривателите в дълбоките технологии. 

Европейският съвет по нововъведения е най-голямата самодейност на Европейската комисия за поддръжка на нововъведения през целия витален цикъл от научни проучвания в ранен стадий до доказване на идея, трансфер на технологии, финансиране и разгръщане на започващи компании и дребни и междинни предприятия.

Чрез своите три инструмента – Pathfinder, Transition и Accelerator, Съветът дава финансиране на научни организации, стартъпи и дребни и междинни предприятия под формата на грантове и дялово участие/инвестиции, достигащи до 17,5 милиона евро за стартъп бенефициент. Организацията разполага с бюджет от 10,1 милиарда евро за интервала 2021-2027 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР