Преди време ви показахме историята на една жена от Стара

...
Преди време ви показахме историята на една жена от Стара
Коментари Харесай

„GLAS с Тина Ивайлова“: Щастлива развръзка след репортаж на bTV


Преди време ви показахме историята на една жена от Стара Загора, която твърди, че е. Мария Делчева описа по какъв начин години наред е била подложена на принуждение и тормоз. А в последните два месеца не е виждала сина си, който е с тежко заболяване.

Жената имаше ограничаваща заповед да не вижда детето си. Няколко дни откакто излъчихме репортажа, майка и наследник са дружно още веднъж.

Как се стигна до развръзката

След 3-часово съвещание на Районния съд в Стара Загора, магистратите анулираха ограничаващата заповед и по този метод майка и наследник се събраха след дълга разлъка.

Снимка: btvnovinite.bg


За случая на Мария ни потърси нейната някогашна свекърва, която от години живее и работи в Италия. Жената твърди, че е ставала очевидец по какъв начин синът ѝ бие жена си и двете им деца. Нека си напомним историята на Мария. История за болежка и боязън.

Историята на Мария

За да потвърди, че е жертва на домашно принуждение, Мария се съгласи и се подложи на най-новата технология в детекцията на лъжата – Айдетект плюс, а резултатът сподели, че тя е бита и унизена.

Стана ясно също, че при едно от визитите на детето при татко си той не го връща на майката и го задържа повече от два месеца. Междувременно момчето, което е на 18 години подписва искане да бъде наложена ограничаваща заповед на майка му. Съдът издава заповед.

В обжалването на решението на съда майката се базира на тежкото заболяване на сина си и оспорва изказванието, че Пламен е подписал собственоръчно и непринудено настояването за ограничаваща заповед.

Може ли 18-годишният Пламен да вземе решение самичък за себе си? Иска ли той да не вижда майка си, както се твърди в ограничаващата заповед, подписана от него? Предвид здравословното положение на детето, това не може да се случи. Твърди психиатърът, подписал съдебно-психиатричната експертиза, показана пред съда преди няколко дни по време на делото за удължение на ограничаващата заповед.

Съдът одобри експертизата на психиатрите, разпитани бяха и очевидци. Решението – пада ограничаващата заповед, а родителите подписаха съглашение за споделено родителство.

„ Щастлива съм! И с неспокойствие чакам да го взема от Дневния център. Пада ограничаващата заповед и направиха документално съглашение, което е длъжен да го съблюдава “, сподели Мария Делчева.

Междуродителски войни

Според специалистите в доста огромен % от случаите след разпадането на съпружеската двойка следва и разпадането на двойката като родители.

„ За децата е доста значимо да порастват в хармонична фамилна среда, хармонично отношение сред родителите, без значение дали са дружно или не. Да не бъдат употребени в междуродителската война. Насилие над детето е да не му разрешаваш контакт с другия родител, когато те са разграничени. Или да приказваш срещу него. Това е принуждение над детето “, изясни психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова.

Подкрепа за Мария

Мария Делчева води още дело за цялостно забраняване над сина ѝ Пламен, както и за родителските права над щерка ѝ Галения. След като разказахме нейната история, последва вълна от съпричастност. Много хора се свързаха с екипа ни да оказват помощ с каквото могат на Мария. Жените мотористки от Сдружение Lady Bikers също се свързаха с нас. Мария Маринова също е, а в този момент посредством сдружението оказва помощ на други дами.

„ Искаме да нарушаваме мълчанието посредством общественото говорене, с цел да ни намерят хората и дамите. Ние нямаме средства. Не сме огромна организация, която може да помогне за настаняване, намиране на работа, психическа и друга поддръжка на дамите претърпели домашно принуждение. Но желаеме те да знаят, че където и да се намират в България, могат да разчитат на нас. Могат да ни пишат “, изясни Мария Маринова.

„ Когато има някого, на който могат да кажат истината, този някой може в действителност да извърви стъпките задно с теб и да получиш някаква отбрана, което е най-хубавото. Това в действителност е главната причина аз да поддържам такава акция. Колкото повече дами се извърнат към нас, на толкоз повече може да помогнем “, сподели, също е член на Сдружение Lady Bikers.

„ Аз персонално съм имала допир с няколко дами до в този момент, на които съм им казвала: „ Момичета, имате избор! " Изборът стартира с това да кажеш: Аз заслужавам! “, разяснява и ръководителят на сдружението на дамите мотористки Лили Осойска.

Такъв избор Мария Делчева е направила преди две години и макар всички компликации не се предава.

„ Щастлива съм, в действителност. Благодарение на вас, стигнах до този благополучен край. Благодарна съм на всички хора, които не престават да ме поддържат и ми имат вяра. Живяла съм почтено, в никакъв случай никой не съм излъгала и ощетила. Единствено желая спокоен живот за себе си и за децата си. И за близките, близки хора около мене. Надявам се, ще се подредят нещата… “, надява се Мария.

В понеделник тя би трябвало да вземе сина си Пламен от Дневния център, както е посочено в решението на съда в Стара Загора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР