Преди тридесет години, в началото на януари 1992 г., на

...
Преди тридесет години, в началото на януари 1992 г., на
Коментари Харесай

Най-необичайното представяне на всъдеход

Преди тридесет години, при започване на януари 1992 година, на Северноамериканското автомобилно ревю в Детройт, Chrysler показа необятно известния тогава модел Jeep Grand Cherokee. Това показване стартира, меко казано, извънредно. Първо президентът на компанията Боб Лъц кара колата по централните улици на града.

След това чисто новия всъдеход се изкачва по гранитните стъпала на павилиона в изложбения център Cobo и... минава с тропот през стъклената стена, влиза вътре и стопира най-спокойно пред очакващите премиерата. Обръщайки се към публицистите, шефът на компанията възкликва: „ Това беше в действителност адско пътешестване, тъй като Grand Cherokee в действителност е адска кола “.
`Най-необичайното

Всъщност тогавашната иновация е кола, издигната, както се споделя, от нулата. Тя получава пресен, съвременен дизайн и друг, по-удобен интериор. В същото време тя резервира отлични качества за прекосяване през пресечена околност, а пътните характерности даже се усъвършенстват. Показателно е, че Grand Cherokee беше първият SUV в света, който имаше въздушна възглавница за лидера като общоприетоо съоръжение.

Първоначално моделът се оборудва с един от двата вида бензинови мотори: редови " шестак " с работен размер 4,0 литра и мощ 190 к.с. (305 Нм) или 5,2-литров V8, който развива 220 к.с. (386 Нм). От 1995 година на колите за Европа се инсталират и 2.5-литрови турбодизели VM Motori с мощ 115 к.с. С. (300 Нм).
`Най-необичайното

За производството на колите Grand Cherokee Chrysler особено построи цех в Детройт, на мястото на някогашния цех за сглобяване в Джеферсън Норт. В построяването му са вложени не по-малко от милиард $. Но всичко това си заслужаваше свещта. Автомобилът бързо придобива известност.

Продажбите на Jeep Grand Cherokee стартират през април 1992 година Общо до 1998 година са продадени 1 милион 647 188 бройки. Интересното е, че експортните модели за Европа са създадени във фабрика в австрийския град Грац.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР