Преди три месеца сомалийски пирати отвлякоха, плаващия под малтийски флаг

...
Преди три месеца сомалийски пирати отвлякоха, плаващия под малтийски флаг
Коментари Харесай

Спасяването на кораба Руен: Индийските ВМС се изправят срещу сомалийските пирати

Преди три месеца сомалийски пирати отвлякоха, плаващия под малтийски байрак български транспортен съд " Руен ". Корабът е употребен от пирати като кораб-майка за пиратство в намерено море, пише  The Times of India и разгласява фрагменти от избавителната интервенция, която проведе индийският флот.

Сомалийските пирати превземат кораба " Руен " на 14 декември предходната година. Три месеца по-късно индийският флот организира операци, която е траяла повече от 40 часа на 2600 км от крайбрежията на Индия.

Корабът е разкрил огън по боен транспортен съд на индийските военноморски сили, които са отвърнали на удара в символ на самоотбрана.

Индийските Военноморски сили са поискали пиратите на борда на " Руен " да се предадат и да освободят кораба и всички цивилни, които държат.

Пиратите държаха 17 членове на екипажа, като са освободили един от тях по медицински аргументи, измежду екипажа има и 7 българи.

При сполучливата интервенция са задържани 35 пирати. Те са на борда на единия от двата кораба. Цивилните са в положително положение, а нашият екипаж се чака да се върне в България до 15 дни.

Вицепремиерът и външен министър на България Мария Габриел удостовери освобождението на българските моряци и увери, че се поставят всички грижи за тяхното скорошно завръщане в България.

Сомалийските пирати предизвикваха безпорядък по международните водни пътища в продължение на десетилетие до 2018 година, само че бяха относително спокойни, до момента в който в края на предходната година не започнаха нови набези. Индийските военноморски сили реагират бързо на произшествия в региона на Арабско море, като работят с интернационалните сътрудници, с цел да подсигуряват сигурността на комерсиалното мореплаване. В момента в Индийския океан са ситуирани над 50 военни кораба от извънрегионални сили за разнообразни задачи, в това число за битка с пиратството.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР