Преди точно 10 години роденият през 1936 г. в Буенос

...
Преди точно 10 години роденият през 1936 г. в Буенос
Коментари Харесай

Папа Франциск отбелязва 10 години начело на Римокатолическата църква

Преди тъкмо 10 години роденият през 1936 година в Буенос Айрес аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио бе определен за глава на Римокатолическата черква и стана първият римски понтифик от Латинска Америка и първият, който носи името на свети Франциск от Асизи. Откакто през 2013 година новият папа се появи за първи път на балкона на базиликата " Свети Петър ", облечен в елементарна бяла тога и без употребяваната през вековете алена тога, разделянето сред консервативните и прогресивните католически кръгове се усеща непрекъснато, отбелязва Ройтерс.

В една от последните си речи преди да напусне поста си през 2013 година, предшественикът на Франциск - папа Бенедикт XVI, направи подробен разбор на " разрушителния демократизъм ", популяризирал се в Католическата черква след Втория ватикански събор. Секуларизмът на западната просвета и медийния хайлайф се е просмукал в църквата, оплака се той.

На това демократично въздействие папа Бенедикт XVI отдаде огромна част от рецесията в Католическата черква. По думите му навлизането на модерния демократизъм в католицизма е довело " до толкоз доста проблеми, до толкоз доста мизерия: семинариите са закрити, манастирите са затворени, литургията е банализирана ". Папа Бенедикт XVI не осъзнаваше, че неговата мистериозна оставка ще проправи пътя за същата демократична черква, от която се опасяваше, и за правоприемник, въплъщаващ осъждания от него политически метод, написа Джордж Ноймайер в книгата си " Политическият папа ".

" Мога единствено да кажа, че комунистите са откраднали нашето знаме "

Първият акт, с който наследникът на Бенедикт VI очарова либералите, бе избора на папското име Франциск, защото те показват свети Франциск от Асизи като настойник на социализма, пацифизма и екологията. Светият отец съобщи пред публицисти, че е приел въпросното име, тъй като свети Франциск от Асизи е " човек на бедността, човек на мира, човек, който обича и пази творението ". 

Ясното решение на Франциск да се включи в диспути, които обичайно се преглеждат като политически и покриват тематики от стопанската система до миграционната политика, провокира разногласия още през цялото време, пише журналистката Елис Ан Алън, която е сътрудник във Ватикана на католическия в. " Кръкс нау ". 

В началото фокусът на разискванията бе върху неговото покровителство за бедните и рутинната му рецензия против капиталистическата система. Сред някои  кръгове това му завоюва репутацията на болшевик. Изказванията му против пазарната стопанска система породиха мощна опозиция, изключително измежду десните американски католици. През 2013 година прочут с консервативните си възгледи американски радиоводещ упрекна Франциск, че поддържа " чист марксизъм ".

Тези обвинявания се затвърдиха още повече, откакто по време на посещаване в Латинска Америка през 2015 година папата получи разпятие с формата на сърп и чук от боливийския президент Ево Моралес, а няколко месеца по-късно се срещна с Фидел Кастро в Куба, написа още Алън.

" Мога единствено да кажа, че комунистите са откраднали нашето знаме. Знамето на бедните е християнско. Бедността е в центъра на Евангелието ", каза той пред Ройтерс през 2014 година.

Защитник на малцинствата

Папата стана прочут и със отбраната си на половите и етническите малцинства.

Той  критикува законите, които криминализират хомосексуалността, като " несправедливи ", съобщи, че Бог обича всички свои деца такива, каквито са, и прикани католическите епископи, които поддържат законите, да одобряват ЛГБТК хората в църквата.  

" Да бъдеш хомосексуален не е закононарушение ", сподели Франциск в изявление за Асошиейтед прес в края на януари.

През октомври предходната година той отбрани мигрантите, като назова отхвърли да бъдат признати " абсурден, непоносим и грешен ". " Отказът да се одобряват мигрантите е нещо скандално. Всъщност общественото изключване на мигрантите е престъпно действие, поради което те умират пред очите ни ", сподели понтификът и добави, че " през днешния ден Средиземноморието се е трансформирало в най-голямото гробище в света ". 

Проблемът с педофилията в Римокатолическата черква

Франциск застана отпред на Римокатолическата черква в миг, в който започнаха да се появяват все по-шокиращи разкрития за мащабите на половото принуждение над деца, осъществявано от католически духовници, отбелязва в. " Вашингтон пост ". Въпреки че призна систематичния темперамент на тези похищения и предприе някои невиждани ограничения, като провеждането на огромна среща на високо ниво във Ватикана, той не съумя да показа по-прозрачно дейностите на Светия трон за решение на казуса, разяснява изданието. Подписаните от него правила за търсене на отговорност от епископите се ползват непоследователно и без задоволително пояснения. Католическата черква не оповестява информация за осъдените духовници, даже и за най-високопоставените измежду тях. Франциск не демонстрира предпочитание да подхваща решителни дейности по обвиняванията против близки до него лица, написа още американският вестник.

Франциск " напълно се провали " в битката си против половите похищения на католическите духовници, споделя италианският проверяващ публицист Емилиано Фитипалди. " Практическият резултат от дейностите му е непосредствен до нулата, без значение от триумфалния му звук ", добавя той.

Усилия за мир в Украйна

В началото на войната светият отец осъди нашествието като " неприемлива въоръжена експанзия ", жигосах кланетата в Буча и целуна украинското знаме, изпратено му от града, пише английското сп. " Икономист ". В едно изявление той прикани главата на Руската православна черква, патриарх Кирил, да не се трансформира в " олтарник на Путин ". В изявлението, оповестено през юни, той като че ли се обърна към съветските водачи, като съобщи, че нашествието е " може би по някакъв метод предизвикана " и предизвести да не се гледа на войната като на елементарна история за положителното против злото.

" Лаят на НАТО пред вратата на Русия " може да е повода за войната в Украйна, сподели понтификът през април предходната година в изявление за италианското издание " Кориере каузи сера ”.

Впоследствие той стана по-критичен към Кремъл, изключително откакто на 7 ноември се срещна с лидера на униатската Украинска гръкокатолическа черква Святослав Шевчук, отбелязва сп. " Икономист ". Малко по-късно Франциск подразни управляващите в Москва, като съобщи, че бойците от две етнически малцинства - чеченци и буряти, са най-жестоки. След това Ватиканът сервира извънредно извънредно опрощение, отбелязва английското издание.

Войната в Украйна е движена от ползите на няколко " империи ", а освен от тези на Русия, съобщи папа Франциск в петък, представен Ройтерс.

" Това зигзагообразно държание отразява някои от изключителните характерности на папството на Франциск. Той е отворен за изявленията и не е податлив да се преценява с формалните дипломати на Ватикана, като вместо това образува възгледите си в диалози с изменящ се кръг от събеседници. Но първият латиноамерикански папа изпитва и надълбоко съмнение към Съединени американски щати и счита, че мястото на Ватикана е някъде сред Запада и неговите врагове ", заключава " Икономист ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР