Преди седем години този месец в Париж се разигра трагедия

...
Преди седем години този месец в Париж се разигра трагедия
Коментари Харесай

Politico: Фокусът на ЕС върху финансирането на тероризма отслабва

Преди седем години този месец в Париж се разигра покруса - терористи убиха 100 почтени жители, а стотици други бяха ранени и останаха с контузии, които трансформираха живота им.

Бедствието в Париж възвести вълна от огромни и дребни терористични набези - всички с опустошителни последствия - в редица европейски градове, защото поддръжниците на така наречен „ Ислямска страна “ (ИДИЛ) се " самоактивираха " в отговор на апела на джихадистките водачи, в който се искаше от тях да провеждат набези по улиците на Запада.

И във всеки от тези случаи финансите изиграха основна роля в последвалите следствия, хвърляйки остра светлина върху вероятно пропуснати благоприятни условия за попречване на бедствията. Но в този момент това е нещо, което наподобява към този момент сме не запомнили.

Първоначално Европейският съюз реагира на тези събития с публикуването на " План за деяние за усилване на битката против финансирането на тероризма " през 2016 година, който се концентрира върху две съществени тематики: първо - по какъв начин да се открият и предотвратят придвижванията на средства на терористичните организации и техните поддръжници и да се подсигурява, че всички финансови придвижвания се употребяват в помощ на правоприлагащите органи за следене на терористите и попречване на престъпления; и второ - по какъв начин да се пресечен източниците на доходи на терористичните организации, като се насочат към способността им въобще да набират средства.

Фактът, че бяха нужни убийства на почтени жители в градове на Европейски Съюз, с цел да може блокът най-сетне да показа подобен проект, е неприличен - и също по този начин е индикативен за разширяващата се незаинтересованост във връзка с битката с тероризма в Брюксел.

Но въпреки всичко, повече от десетилетие откакто финансите се оказаха в основата на офанзивите на " Ал Кайда " от 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон, Европейски Съюз най-сетне се разсъни за действителността на финансите като дирек на европейския отговор на тероризма. В допълнение към тази политическа тенденция в цяла Европа, нито една тирада на политически водач по това време не минаваше без апели за " спиране " на финансирането на тероризма.

В тази тенденция през 2018 година френският президент Еманюел Макрон свика своята конференция " Без пари за тероризъм ", чието последно събитие ще бъде домакинствано от Индия тази седмица; през 2019 година страната употребява своето председателство на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да показа обновена резолюция за финансиране на тероризма (Резолюция 2462 на Съвета за сигурност на ООН); а Специалната група за финансови дейности (FATF), световният орган, определящ стандартите в региона на битката с прането на пари и финансирането на тероризма, извърши индикативен обзор на това, което страните фактически вършат - или по-скоро не вършат - за битка с финансирането на тероризма.

За благополучие, през последните две-три години честотата на сходни офанзиви доста понижа, без значение дали заради упадъка на ИДИЛ в Сирия и Ирак, по-ефективните реакции на органите за сигурност или рестриктивните мерки, дължащи се на пандемията от COVID-19. Но опасността от тероризъм - джихадистки, десен или различен - продължава да съществува, а напредъкът на технологиите предлага все по-широк набор от финансови благоприятни условия за неприятните участници.

Въпреки това вниманието към битката с финансирането на тероризма в Европа понижава, трансформирайки се в механически въпрос, който се преследва, с цел да се изпълнят условията на FATF, а не в главен детайл на антитерористичната отбрана на блока.

Тази смяна в акцента е ясно обрисувана от моя личен опит и този на сътрудниците ми от RUSI Europe през последните няколко години.

През януари 2020 година, подкрепени от Фонд " Вътрешна сигурност " (Полицията) на Европейската комисия, започнахме тригодишен план, ориентиран към оценка и поощряване на съдействието, проучванията и анализите против финансирането на тероризма, наименуван план CRAAFT. Но въпреки че страните-членки с подготвеност се включиха в семинари и други действия, с напредването на плана стана ясно, че тяхната мотивация е по-скоро функционалност на условията на FATF, в сравнение с да са водени от по-практичните и насочени към сигурността планове на Плана за деяние на Комисията и от желанието да защитят своите жители.

Разбира се, намесиха се и други фактори, които отвличат вниманието: Европейски Съюз е обхванат от превъзмогването на пропуските на своите членове в надзора за битка с изпирането на пари, защото се разкри, че редица банки са оставили необятно отворени порти за незаконно и злонамерено финансиране. Неотдавна избухналата нападателната война на Русия в Украйна също по този начин съставлява доста по-непосредствено предизвикателство за сигурността на блока, в сравнение с отслабващата опасност от тероризъм.

Но също по този начин е правилно, че опциите, които предлага следствието на финансови преводи и обвързваните с тях разследващи данни, остават едва разбрани от мнозина в политическите кръгове, защото те безусловно имат вяра в стандартите, изисквани от FATF. Но тези стандарти съставляват минимално условие, а не основа, върху която в действителност да се употребява финансовото разузнаване като инструмент за битка с тероризма.

По този метод отговорът на Европейски Съюз против финансирането на тероризма рискува да се върне към предходното статукво - отговор на правилото на лунатизма, воден не от задачата на проекта за деяние, а от технократското предпочитание да се спазят стандартите за битка с финансовите закононарушения.

Това е рисков за следване път. Страните, които получават високи резултати в оценката на FATF за реакциите против финансирането на тероризма - като Франция и Англия - са претърпели някои от най-наказателните офанзиви. А определението на FATF за успеваемост не дава огромни гаранции за сигурността на европейските жители.

Във време, когато управляващите са погълнати от голям брой провокации - от рецесията с разноските за живот до шоковите цени на силата и войната по границите на Европейски Съюз, би било наивно да си представим, че ресурсите, които бяха отделени за битка с финансирането на тероризма преди пет-седем години, са разполагаем и през днешния ден. Затова политиците и политическите водачи би трябвало да правят оценка непрестанно по какъв начин отбраната на блока против финансирането на тероризма може да бъде засилена, адаптирайки се към изменящия се темперамент на средата на заканите и финансовите технологии, с които разполагат неприятните играчи.

Това, което излиза наяве от плана CRAAFT, е, че страните-членки към момента се борят да се оправят дейно със опасността, която съставлява финансирането на тероризма. Предизвикателствата и опциите, които дават новите технологии и новите способи на заплащане, се нуждаят от доста повече изследвания, пресечната точка сред проведената престъпност и тероризма не се схваща вярно, а развиването на политиката е в застой.

Въпреки че вълната от терористични офанзиви, която засегна Европейски Съюз след атентатите в Париж през 2015 година, може би е отшумяла, смисъла на уроците, които трябваше да бъдат научени, не е намаляло.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР