Преди повече от половин година Мария се разболява от COVID-19

...
Преди повече от половин година Мария се разболява от COVID-19
Коментари Харесай

Митове, един документ и факти: ваксинирането на бременни срещу COVID-19 в България

Преди повече от половин година Мария се разболява от COVID-19 и в продължение на 40 дни има температура над 37 градуса. Малко по-късно забременява. Пита лекаря си дали да се имунизира и той я поучава да не го прави.

Историята е същинска, въпреки и името на дамата да е заменено по нейно предпочитание. Мария е една от многото бременни в България, които отхвърлят имунизиране против COVID-19, а аргументите за това стартират от персоналните съмнения и страхове и стигат до съвета на здравно лице.

Оказва се, че случаите, когато лекари показват съмнение към имунизациите напълно не са изключение, а едно от обясненията за мнението им може да се търси в противоречивата информация за следствията от ваксинирането на бременни, кърмещи и планиращи бременност, която се популяризира в България през последните месеци, даже от публични източници. Резултатът е, че доста от бременните дами не смеят да си слагат инжекцията, която пази от тежко преболедуване на COVID-19, макар че редица страни към този момент одобриха за изцяло безвредна процедурата и даже предизвикват имунизирането, с цел да предпазят и бъдещите майки, и бебетата им от заболяването. Междувременно в България от COVID-19 починаха няколко бременни дами, като нито една от тях не е била имунизирана.

" Дневник " обобщава хронологията на спорните известия в страната и показва изводите на международни научни и медицински организации за имунизирането против COVID-19 при дами, които желаят да забременеят, бременни и кърмещи. За обясненията на научната информация спомага имунологът.

Първоначалната нерешителност

През февруари 2021 година, когато и количествата ваксини против COVID-19 в България, и сведенията за действието им бяха доста по-малко от в този момент, Министерството на здравеопазването от всички експертни препоръки в другите медицински специалности за това по кое време е уместно да се имунизират хората, и по кое време е целесъобразно да се въздържат.

В мнението на експертния съвет по акушерство и гинекология беше записано малко, че бременните не би трябвало да бъдат имунизирани против COVID-19. Не бяха посочени обаче причини за това. Препоръчваше се също дамите, които възнамеряват да имат дете, да бъдат имунизирани най-рано половин година преди да забременеят.

В началото на годината информацията за сигурността на имунизирането на бременни дами към момента бе релативно малко. Заради незадоволителните данни тогава Световната здравна организация (СЗО) също не предлагаше категорично бременните да бъдат имунизирани, въпреки да предупреждаваше, че те са в по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 при положение, че бъдат инфектирани.

Половин година по-късно: без смяна

Половин година по-късно - след милиони направени имунизации по целия свят и събирането на доста количество информация, през август водещите акушеро-гинекологични организации в Съединени американски щати и Европа актуализираха рекомендациите си за имунизиране на бременни, акцентирайки, че освен е безвредно, само че е желателно бременните да се имунизират.

В България нови рекомендации не са оповестявани. Становището на експертния съвет по акушерство и гинекология от февруари пък към този момент на осведомителния портал за ковид.
" Дневник " изпрати въпроси до Министерството на здравеопазването дали има смяна в позицията на експертния съвет и изиска настоящото мнение, в случай че има такова. До публикуването на този текст отговори не бяха получени. Отговори не пристигнаха и от болница " Майчин дом ", където работи проф. Асен Николов - основен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология.

Становището не е задължаващо и не поражда правни последици, тъй като експертната група е консултативен орган, изясни за " Дневник " юрист Мария Шаркова, профилирана в здравното право. " В същото време обаче здравната помощ в страната, съгласно закона за здравето, се оказва съгласно одобрените от науката и практиката способи. Това значи, че щом в практиката е споделено мнение от експертен съвет, то може да повлияе върху решенията на лекарите дали да слагат ваксина на бременна жена, тъй като може да се усещат застрашени да не би да носят отговорност след това ", споделя Шаркова.

Подобно мнение има два отрицателни резултата: възпиращ върху лекарите да имунизират бременни и върху бременните да създадат осведомен избор да се имунизират
 Мария Шаркова,
юрист

Към края на ноември единствената нова публична информация за ваксинирането на бременни дами против COVID-19 в България се свежда до обява в страницата на здравното министерство във " Facebook ", и в осведомителния портал за ковид. Акцентът в текста е, че имунизациите против COVID-19 не могат да провокират стерилитет. По-надолу в известието управляващите се базират на информация на Кралския лицей по акушерство и гинекология във Англия, който предлага имунизирането по време на бременност. Посочва се и, съгласно която имунизирането против COVID-19 се предлага на хора на и над 12 година, в това число бременни и кърмещи дами, както и на дами, които възнамеряват зачеване. (Още за рекомендациите в Съединени американски щати четете )

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров разгласи, че следва да бъде открита и телефонна линия, на която хората могат да задават медицински въпроси за Коронавирус имунизациите. " Всеки жител ще може да се обръща към тях в медицинския аспект: дали в случай че имаш несъмнено заболяване, можеш да се ваксинираш, в случай че си бременна, в случай че си кърмачка, родилка и всевъзможен различен вид такива въпроси, които могат да зародят при даден човек ", изясни Кацаров. Засега номерата не са оповестени.

Няма риск за бременните и бебетата

Редица международни акушеро- гинекологични организации разгласиха рекомендации, че на бременните и искащите да имат деца не би трябвало да им бъде отказана ваксина, до момента в който в България бременни дами към момента споделят, че лекари са ги отпращали, други описват, че са получили доза след увещание, че имунизацията е съветвана с гинеколог.

" Медицинският консенсус е безапелационен - бременните би трябвало да бъдат имунизирани. Няма никакъв риск за плода или за тях. Единственият риск е обвързван с покачване на температурата в първия триместър до 12-та седмица, само че това се случва рядко и е позволено при такива проблеми да се приема парацетамол ", споделя имунологът лекар Цветелина Великова.

Тя цитира данни, съгласно които няма покачване на % на бременностите, които не приключват наред в резултат на имунизация, в противен случай тези дами са защитени от COVID19. " По този метод защищават и бебето. То остава с антитела до шест месеца след раждане, което е доста огромен плюс ", споделя доктор Великова. По думите ѝ кърмата не може да обезпечи подобен брой антитела, както имунизирането в някой от триместрите.

Друг мит, част от вълната на дезинформация, е че бременните могат да се заразят от имунизацията и да предадат вируса на плода си. " Тази логичност не е вярна, тъй като нито една от имунизациите, които са на европейския пазар сега, не съдържат жив вирус. Те съдържат единствено спайк протеин (т. нар. шипест протеин, с който вирусът прониква в човешките кафези - бел. авт.), който не може да се свърже с репродуктивните органи. Това е дребна част от имунизацията, която остава на мястото на убождането и стига единствено до имунните кафези, с цел да развие имунен отговор ", изяснява още лекар Цветелина Великова. По думите ѝ няма никаква теоретична аргументация да се счита, че имунизациите и имунният отговор, който провокират, ще нападат плацентата или бебето в утробата на майката.

Ваксините не водят до стерилитет

Във Катрин О`Брайън от СЗО споделя, че нито едни ваксини, в това число и тези против COVID-19, не могат да причинят стерилитет. Същото и Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати, който е една от най-авторитетните медицински организации.

Университетът в Маями пък за качеството на спермата измежду дребна група от здрави мъже след слагане на двете дози иРНК ваксини (такъв тип ваксини са на производителите " Пфайзер " / " БиоНТех " и на " Модерна " ). Изводът е, че няма понижаване на нито един параметър на спермата.

Доктор Великова добавя, че, за разлика от имунизациите, SARS-CoV-2 (вирусът, извършител на болестта COVID-19 - бел. авт.) предизвиква проблеми, с изключение на на лигавицата на горните дихателни пътища, и храносмилателната система, може да засегне и репродуктивната система. " Той нападна тестисите, води до понижаване равнищата на тестостерон, потиска сигурно репродуктивните функционалности при мъжа ", изяснява имунологът. Допълва и, че вирусът може да нападна яйчниците, тъй като там има рецептори за него и по този начин може да потисне овулацията.

" Има редици научни публикации, потвърждаващи, че вирусът води до угнетяване на репродуктивните качества за месеци. Все още не се знае за какъв брой дълго време ", споделя Великова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР