Преди повече от 100 години млад мъж от Германия на

...
Преди повече от 100 години млад мъж от Германия на
Коментари Харесай

Откриха най-старото писмо в бутилка

Преди повече от 100 години млад мъж от Германия на име Рихард Платц написал писмо, напъхал го в елементарна кафява бирена бутилка, деликатно го запечатал и по-късно го хвърлил в студените води на Балтийско море, до момента в който бил на излет измежду природата.

Платц, който по това време бил едвам 20-годишен, надали е предполагал, че посланието му, запечатано в бутилка, ще надживее две международни войни, Голямата меланхолия и Студената война, да не загатваме за суровите морски стихии и ветрове.

В началото на май немски риболовец открива във водите на Балтийско море бутилката с посланието на Платц, изхвърлена преди повече от век от неговия съотечественик.

Посланието се е носило по морските талази от 17 май 1913 година до наши дни, т.е. в продължение на 102 години. Това съгласно някои учени го прави най-старото обръщение в бутилка, откривано в миналото.

Според куратора на Международния Морски музей в Хамбург откритието е в действителност неповторимо. Не единствено че бутилката е оживяла повече от век на всевъзможни катаклизми, само че и известието вътре в нея е останало непокътнато.

 Балтийско море

На скромната записка, която Платц напъхал в бирената бутилка, имало скромна молба - който открие посланието, да го съобщи на инструкции адрес.

Сто и две години по-късно молбата му била изпълнена. Изследователите съумели да се свържат с внучката на Рихард Платц – Ангела Ердман, и да ѝ предадат посланието на дядо ѝ.

Моментът е бил повече от прочувствен, тъй като в действителност 62-годишната Ангела по този начин и не съумяла да види дядо си, който умрял през 1946 година едвам на 54 годишна възраст.

Писмото в бутилка на Платц заема почтено място в листата с редки открития. Редом с него е посланието в бутилка на американския глациолог Пол Уокър, намерено под купчина камъни в Арктическа Канада през 1959 година

Ученът проучвал глетчерите в Канада, когато ненадейно получил инфаркт. Въпреки че бил превозен неотложно в лечебно заведение, той умрял.

В бутилката, която била открита 54 години след гибелта му, били открити мемоари за изследванията му – глас от отвъдното половин век по-късно.

До откритието на писмото в бутилка на Рихард Платц върхът за най-старо обръщение принадлежеше на новина, изхвърлена в морето през 1914 година 98-години по-късно през 2012 година то било намерено край крайбрежията на Шотландия.

Бутилката била част от теоретичен план за изследване на морските течения, поради който хиляди запечатани послания били изхвърлени в морето. Оцеляла единствено тази.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР