Преди половин век жените в някои държави, например в Германия,

...
Преди половин век жените в някои държави, например в Германия,
Коментари Харесай

Жените ще получават заплати като на мъжете след... 84 години

Преди половин век дамите в някои страни, да вземем за пример в Германия, не са могли да стартират работа без документално единодушие от мъжете им. След дългогодишна битка за пълноправие през днешния ден дамите (поне на теория) имат равни права и отговорности с мъжете, само че не получават същото заплащане като тях.

Принципът „ еднообразно възнаграждение за идентична работа “ е основополагащ за Европейският съюз и е въведен още с Договора от Рим през 1957 година, само че все пак разликата сред двата пола към момента съществува. Пореден сигнал за това пристигна от Европейската конфедерация на профсъюзите, съгласно която дамите в Съюза не престават да получават по-ниски хонорари от мъжете, даже да имат идентична позиция, умения и обучение.

Разликата в числа

От ЕКП съпоставят заплатите в индустриалния бранш, където дамите, произвеждащи бяла техника, получават доста по-ниска заплата от мъжете, които създават коли, макар че и двете работни места изискват идентични пълномощия. Разликата е голяма – съгласно изследването дамите в Германия получават приблизително с 865 евро на месец по-малко брутно заплащане. Същото съпоставяне е направено и в Румъния, където дамите в промишлеността на бялата техника печелят приблизително с 244 евро по-малко мъжете в автомобилната промишленост.

Видимо разликата в заплащането варира в другите страни, По данни на Европейския парламент, през 2018 година разликата е била най-голяма в Естония (22,7%), Германия (20,9%) и Чехия (20,1%). Най-малки са били разликите в Румъния (3%), Люксембург (4,6%) и Италия (5%). В България разликата е била 13,5%.

Еднаквото възнаграждение е регламентирано като принцип в европейска инструкция, а актуалният ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен разгласи при започване на своя мандат, че ще работи по нова Европейска тактика за половете, която да сътвори правила за бистрота на възнагражденията. Това обаче към момента не се е случило, по тази причина от Европейската конфедерация на профсъюзите приканват за предприемане на ограничения.

„ Кризата с Ковид-19 сподели и надълбоко вкоренените предразсъдъци зад заплатите в специалности, доминирани от дами. Полагането на грижи и чистенето са приети за " жизненоважни ", въпреки да са измежду най-ниско платените “, добавя синдикатът, представен от Българска телеграфна агенция.

Миналата година ЕКП уточни, че на дамите ще им трябват още 84 години, с цел да реализиран равно възнаграждение, в случай че измененията се случват с тези мудни темпове.

Защо дамите получават по-малко пари

Големите разлики в в заплащането се срещат най-често в сфери, където дамите работят почасото или където има централизация на дами в типично „ мъжка “ специалност, като инженерната, заета на 80% от мъже. По данни на Екологичен потенциал дамите поставят повече часове неплатен труд, тъй като се грижат за фамилията и правят домакинска работа. Логично, мъжете пък имат повече часове заплатен труд – единствено 8,3% от мъжете в Европейски Съюз работят на повърхностен работен ден, спрямо 29,9% от дамите. И въпреки всичко данните сочат, че дамите имат повече работни часове за седмица от мъжете.

Спънка в професионалното развиване се явява и майчинството, когато дамата би трябвало да спре да работи за избран интервал от време...

Вижте още на идната стран ица
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР