Преди почти десетилетие, през 2014 г., Microsoft стартира проекта Natick,

...
Преди почти десетилетие, през 2014 г., Microsoft стартира проекта Natick,
Коментари Харесай

Китай започна изграждането на първия в света търговски подводен център за обработка на данни

Преди съвсем десетилетие, през 2014 година, Microsoft започва плана Natick, като сложи няколко тестови дата центрове на дъното на океана. Оттогава се появиха няколко аналога в Тихия и Атлантическия океан, а в този момент, съгласно Tom’s Hardware, експерти от Китай са решили да основат собствен личен и, което е значимо, първият в света търговски подводен център за данни край крайбрежията на остров Хайнан. Представители на Китайската централна телевизия, която е главният източник на информацията, обявиха, че всяко устройство в този център за данни е в положение да обработва над четири милиона изображения с висока разграничителна дарба за 30 секунди, а общата продуктивност ще бъде сравнима с тази на 60 хиляди компютъра, работещи по едно и също време.

Трябва да се означи, че планът е в действителност огромен и по създаването му работят най-големите китайски компании, а пълномащабното му пускане е планувано за второто тримесечие на 2025 година Общата стойност на строителството на подводния център за обработка на данни е 879 млн. $, а първите блокове на структурата към този момент са инсталирани на морското дъно. Китайските разработчици означават, че сега в центъра за предпазване на данни са конфигурирани сървърни стелажи, само че към момента няма детайлности за самото съоръжение. Специалистите единствено прецизират, че до завършването на плана се възнамерява да бъдат конфигурирани към 100 водоустойчиви блока, всеки от които тежи към 1300 тона. Всъщност това е една от аргументите, заради които разгръщането на плана лишава толкоз доста време.

Въпросът е в това, че е много мъчно да се доставят всички тези блокове до дъното на океана – специфичен транспортен модул би трябвало да се спусне на дъното на към 35 метра, което лишава към три часа. В последна сметка този център за данни ще работи най-малко 25 години, като ще обезпечава продуктивност на равнището на 6 милиона стандартни лични компютри с висока продуктивност. За да поберат това количество изчислителна мощност, китайските инженери би трябвало да заемат 68 000 квадратни метра на океанското дъно, което е съвсем колкото 10 футболни стадиони. От друга страна, в океана има доста свободно пространство.

Основното преимущество на потреблението на подводни центрове за данни е, че те могат да спестят доста запаси. Така да вземем за пример този център за данни ще икономисва почти 122 милиона kWh електрическа енергия и 105 000 тона прясна вода годишно, откакто стартира да действа. В последна сметка, с помощта на дълбокото потапяне на модулите, те могат да употребяват океанска вода с задоволително ниска температура за разпръскване на топлината при осъществяване на комплицираните калкулации, а също така не е належащо да се употребяват сладководни запаси за употребата на центъра. В резултат на това този тип центрове за данни са с 60% по-енергийно ефикасни от наземните дата центрове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР