Преди по-малко от седмица стартира платформата за продажба на онлайн

...
Преди по-малко от седмица стартира платформата за продажба на онлайн
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност: Трябва да кажем на АПИ „Браво!”, че направиха стъпка към дигитална промяна

Преди по-малко от седмица започва платформата за продажба на онлайн винетки bgtoll.bg, а специалисти по киберсигурност към този момент сигнализират, че уеб сайтът може да бъде продънен. Според Ясен Танев разработчиците не са създали нужните проби преди да пуснат системата.

„ Трябва да кажем на АПИ „ Браво!”, че направиха тази стъпка, тъй като това е първият уебсайт, който стартира цифровата смяна. Направи ми обаче неприятно усещане, че част от сървърите се намират в инфраструктурата на АПИ, само че част от тях се намират и в частна компания. Въпросът беше за какво това належащо, откакто страната има своя капацитет”, сподели Танев.

Експертът изясни, че този проблем може да докара теч на мета данни, тъй като частната компания получава информация, която не ѝ е нужна – кой е врязал в системата, с какво устройство, какъв брой време се е задържал и какъв брой пъти се е върнал. „ Българските програмисти се разсъниха, ние чакахме да излезе системата и в действително време го тествахме. Започнахме да откриваме пропуските”, съобщи Танев и добави, че основателите на осведомителната система реагират незабавно на сигналите им и когато се открие неточност, тя стремително се поправя.

Експертът уточни, че на уеб страницата за електронни винетки няма „ Общи условия”. „ Така, вие не знаете кой употребява данните ви, няма GDPR, а това е извънредно неверно. Този уебсайт коства милиони, а се оправя в движение”, съобщи още Танев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР