Преди по-малко от месец след общоселско събрание бе създаден инициативен

...
Преди по-малко от месец след общоселско събрание бе създаден инициативен
Коментари Харесай

Цяло село на война срещу соларна централа

Преди по-малко от месец след общоселско заседание бе основан предприемчив комитет „ За Вишовград “ и към този момент се събират подписи на няколко пункта в селото. Инвестиционното желание е на компания „ Солар Вижън Пауър Плант “ АД, която желае да построи централата на повърхност от 553,195 декара в местността Вървище, по-известна на локалното население като Голиш. З

а задачата би трябвало да се извършат промени в устройствения проект на Общината, както и да се промени предназначението на земята от „ земеделска “, каквото предложение е внесла Община Павликени в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново. Имотът не попада в предпазени зони и „ Натура 2000 “, само че съгласно инициативния комитет реализирането на този план в подобен огромен мащаб ще се отрази отрицателно върху образа на селото, неговата природа, водни запаси и здравето на хората. Проблем ще има и за развиването на екологичен и селски туризъм във Вишовград, а цените на парцелите ще паднат.

В екоинспекцията към този момент има подадени тъжби, последната от които е от 3 април т. година, както и мнение на шефа на Регионалния исторически музей – Велико Търново. Преписката един път е връщана в Регионална инспекция за опазване на околната среда за ново разглеждане, като институцията е поискала от вложителя мнение по събраните доказателства и да внесе допълнено искане по пример с приложена към него информация.

Екоказусът във Вишовград е следващият с огромен публичен отзив в община Павликени. Наскоро Експертният съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда се произнесе срещу построяването на завода за каменна вата и инсенератор за изгаряне на отпадъци в с. Върбовка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР