Преди по-малко от месец разбрахме, че думата на 2023 г.

...
Преди по-малко от месец разбрахме, че думата на 2023 г.
Коментари Харесай

Стил, чар, привлекателност или ефектът rizz

Преди по-малко от месец разбрахме, че думата на 2023 година съгласно Речника на Кеймбридж е " халюциниране ". Експертите обаче нямат поради обичайното ѝ значение, което всички ние знаем, а ново такова, отнасящо се до изкуствения разсъдък, генериращ погрешна информация.

Този месец пък пристигна ред да научим и коя е думата на годината съгласно Оксфордския речник. А тя, с изключение на настояща, е изключително любопитна и има връзка с холивудския артист Том Холанд (на заглавната снимка).

Изборът на Oxford University Press за дума на годината е " rizz ". Тя няма прецизен превод на български и се употребява най-вече от хората от поколението Z (родените сред 1997 година и 2012 г.). Значението на жаргонния термин може да се дефинира като " жанр, сексапил или прелест " и " способността за привличане на сантиментален или полов сътрудник ".
 Снимка 557879
Източник: GettyImages

Според Oxford думата произлиза от онлайн културата и игрите и е разпространявана през 2022 година от YouTube-ъра Kai Cenat, който разгласява видеоклипове със препоръки по какъв начин човек да реализира " rizz ".

Терминът обаче добива по-голяма известност, когато през юни актьорът Том Холанд споделя в свое изявление за BuzzFeed, че му липсва " rizz ", явно имайки поради, че се счита за не изключително прелъстителен. Коментарът му обаче провокира вълна от мемета в интернет, която очевидно притегля вниманието на специалистите от Oxford.

Те имат задачата непрестанно да актуализират набора от думи в Oxford English Dictionary и всяка година да сортират една от тях, която е настояща и има капацитета да е с трайно културно значение.

Определянето на дума на 2023 година обаче не е било лека задача. Освен " rizz ", мощни кандидати са били " swiftie " (както се назовават почитателите на певицата Тейлър Суифт) и " de-influencing " (дума, още веднъж обвързвана с културата на знаменитостите), написа The New York Post.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР