Преди петнайсет години Валери Пекрес обузда студентски бунт заради университетски

...
Преди петнайсет години Валери Пекрес обузда студентски бунт заради университетски
Коментари Харесай

Валери Пекрес може да стане първата жена президент на Франция


Преди петнайсет години Валери Пекрес обузда студентски протест поради академични промени, които организира със същата комбинация от политика на консенсус и реформаторска храброст, за която има вяра, че в този момент ще я изстреля до френското президентство, написа Ройтерс.

Миналия месец Пекрес бе определена за претендента на " Републиканците " от редовите членове на консервативната партия, а изследвания измежду гласоподавателите демонстрират, че тя може да победи президента Еманюел Макрон на изборите през април. Ако успее, Пекрес ще стане първата жена президент на Франция.

Снимка: EPA


В своя офис, декориран с рамкирани кино плакати, Пекрес, на 54 години, изброи лист с проблемите, пред които е изправена Франция и които приказват за нейния обществен и фискален консерватизъм: слаб надзор върху националните граници, изпълнени с принуждение градски гета и растяща купчина от задължения.

" Трябва да възстановим реда, както по улиците, по този начин и в националните сметки ", сподели тя пред Ройтерс.
Снимка: EPA

Министър на висшето обучение, а по-късно и на бюджета, по време на президентството на Никола Саркози, Пекрес съобщи предходната седмица, че ще извади " пароструйката ", с цел да почисти проблематичните квартали, където страната е изгубила престиж и царува безвластие.

Критикуваща Макрон за това, че е " прогорил дупка в държавната хазна " по време на пандемията, Пекрес даде обещание да реформира великодушната френска пенсионна система и да понижи раздутите разноски за заплати в държавния бранш - две обещания, които съгласно нея Макрон не е съумял да извърши.
Снимка: EPA

Тя сама дефинира своя жанр като " две трети (Ангела) Меркел и една трета (Маргарет) Тачър ".

" Аз съм жена, която се съветва, взема решение и работи ", съобщи Пекрес.

" Едната част от Тачър споделя " Няма да върша противоположен завой ", имайки поради фраза от тирада през 1980 година, когато консервативният английския водач отхвърля да отстъпи от своите либерализиращи промени.

Пекрес уточни съкращаването на стотици работни места в своя основен офис, с цел да се освободи място за повече чиновници в гимназиите, намаляването на разноските и по-големите вложения като доказателство за това, че реализира резултати.
Снимка: EPA

През 2020 година тя завоюва втори мандат отпред на Парижка област.

Опонентите, които ме назоваха " русокоската ", заплатиха за това, сподели Пекрес. Попитана дали Франция е подготвена за жена президент, тя отговори: " Избирателите отдясно демонстрираха, че са подготвени, а те може би са минимум склонни да се доверят на жена. "

НЕПРЕКЛОННА

Партията на Пекрес, която води началото си от Шарл дьо Гол, господства във френската политика през по-голямата част от следвоенната ера.

Но откакто Макрон преначерта пейзажа през 2017 година, тя се бори да сплоти своите десноцентристки и твърдо консервативни фракции.
Снимка: EPA

Дезертьорството на почитан закостенял народен представител към акцията на крайнодесния полемист Ерик Земур в неделя акцентира предизвикването, пред което е изправена Пекрес, с цел да резервира единна партията, в която има вътрешни вражди.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че тя е в оспорвана борба с Марин Льо Пен, водача на обичайна последна десница, за второто място, което класира на балотажа. Земур е компактно зад тях.
Снимка: EPA

Ако Пекрес успее, ще бъде най-опасният конкурент за Макрон, сочат допитванията.

Родена в елитно парижко предградие и приключила елитното френско учебно заведение ЕНА за политици и държавни чиновници, тя е сдържан представител на консервативна партия, която направи завой надясно, в миг, когато крайната десница подхранва антиимигрантските настроения и доста гласоподаватели желаят да бъдат подхванати строги ограничения за правда и ред.

Пекрес втвърди тона си във връзка с имиграцията и идентичността, като се стреми да обезврежда опасността от Льо Пен и Земур, чието заричане да " избави Франция " от исляма поляризира Франция.
Снимка: EPA

Тя декларира, че ще постави завършек на автоматизираното право на френско поданство за хората, родени във Франция, и ще усили правосъдните присъди на местата, където полицията е изгубила надзор.

На масата в кабинета на Пекрес се намира фотография на Самюел Пати - учителят, който бе обезглавен от роден в Чечения младеж в предградие на Париж през 2020 година, тъй като посочил карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото. Тя съобщи, че портретът на учителя ще я последва в Елисейския замък, в случай че завоюва изборите.
Снимка: EPA

" Трябва да бъдем непреклонни в спазването на нашите полезности ", сподели Пекрес. " В общественото пространство законът е преди вярата. За всички има едни и същи права, едни и същи отговорности. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР