Преди осем месеца западните страни обявиха решението си да доставят

...
Преди осем месеца западните страни обявиха решението си да доставят
Коментари Харесай

Огнен дебют: Как се представят основните западни танкове в Украйна и с какво Русия ги унищожава

Преди осем месеца западните страни оповестиха решението си да доставят танкове на Украйна. Преди четири месеца международните медии разпространиха фотоси на горящи немски Leopard край Запорожие, когато за първи път всеобщо влязоха на бойното поле в Украйна. Сега американските танкове Abrams са новото попълнение към парка от немски, английски и френски тежки бронирани машини на украинските въоръжени сили (ВСУ). ТАСС заключи междинните резултати от украинския дебют на западните школи за бронетанкова техника.

Чакане и подготовка

Украинският президент Володимир Зеленски изиска от Запада " военна помощ без ограничавания ", в това число съществени бойни танкове (ОБТ), през март 2022 година, обръщайки се към участниците на среща на върха на НАТО.

Почти година управлението на страните от Северноатлантическия алианс се въздържаше да доставя тежка техника на Киев. Ситуацията за Украйна беше усложнена от плачевното положение на главните бойни танкове, съхранявани от западните страни.

Франция не посмя да подари главните си бойни танкове Leclerc на Украйна. Вместо това в средата на март тази година Киев получи партида френски бронирани машини AMX-10RC, които се изваждат от арсенала на републиката. Поради колесното шаси и съществуването на купол с оръдие с диаметър 105 мм, те се назовават ​​​​ " колесни танкове “, макар че транспортното средство има единствено ризница и е предопределено най-вече за разузнаване.

И най-после, в края на септември The New York Times, базирайки се на американски публични лица, заяви, че първата партида танкове M1 Abrams, обещана от Съединени американски щати още през януари, е пристигнала в Украйна. Броят на бронираните машини не се прецизира, само че събеседниците на изданието оповестиха, че останалите машини ще бъдат трансферирани на украинската страна през идващите месеци. Общо Киев чака 31 машини от този вид. Подобно на Англия, Съединените щати оповестиха решението си да предадат муниции с обеднен уран на украинските въоръжени сили.

Характеристики на западното танкостроене

Танковете в западен жанр се разграничават от бронираната техника на руската конструкторска школа. Западните машини са по-големи и по-тежки: Leopard 2, който Полша реши да трансферира на Украйна, тежи към 60 тона, а Challenger 2 с спомагателна ризница тежи до 75 тона. Високото тегло, съгласно специалистите, понижава подвижността на танковете, общата им проходимост и постанова ограничавания върху дизайна на мостове, които те могат да пресичат. Силно развален танк е по-труден за евакуация. За съпоставяне най-новият съветски Т-90М " Прорив “ тежи 52 тона.

Друг проблем за украинските въоръжени сили е неналичието на модерна защитна екипировка на тези модификации на немски и английски танкове, с които съдружниците взеха решение да поддържат Украйна. Сергей Суворов, специалист в региона на бронираните машини, лекар на военните науки, полковник от запаса, в изявление за ТАСС означи, че танкът Leopard 2 във версия A4 няма конфигурирана динамична отбрана за противопоставяне на вредите от кумулативни муниции. " Всеки гранатомет, всяка ПТУР (противотанкова управляема ракета) може да се оправи с него “, показа мнението си той.

Експертът отбелязва, че американските танкове M1 Abrams неведнъж са били поразявани от руски оръжия, в това число остарели, по време на спора в Персийския залив.

 

" Според опита от бойното потребление в Ирак, те " горяха ". Кулата беше пробита от 100-милиметров бронебоен снаряд с тъпа глава на танк Т-55. Имаше случаи на " Ейбрамс ", ударени от автоматизирани оръдия на БМП (бойни машини на пехотата): като на Брадли, и нашите БМП-2 ", споделя той.

Освен това експертът е песимистичен по отношение на концепцията за прекачване на остарелите танкове Leopard 1A5 на украинските въоръжени сили.

" По отношение на отбраната той е доста по-нисък стандарт от нашите танкове, даже като Т-55М и Т-62М. Добавена е известна електроника и е усъвършенствана СУО (система за ръководство на огъня), само че като цяло против машини като Т-72, ​​Т-90 и Т-80, могат да работят единствено от засади в страничните и задните проекции ", показа мнението си Суворов, като добави, че снетият от въоръжение немски танк може да се употребява за поддръжка на пехотата, а даже и тогава единствено при липса на съветски танкове и противотанкови оръжия.

Друга разлика сред западните бронирани машини и съветските и руските е неналичието на автомат за зареждане. Вместо това екипажите на Leopard 2, Challenger 2 и M1 Abrams са оборудвани с спомагателна бойна единица: зареждащ. Според Суворов, при интензивна пукотевица, бойната скорост на огън на такива танкове ще намалее - за разлика от машините с автомат, които " не се уморяват ". В допълнение, " британецът " е оборудван с оръдие с настрана зареждане, в задната част на което първо би трябвало да сложите снаряд, а по-късно заряд за изстрелване.

С какво руснаците унищожават западните танкове?

Масовото потребление на западни танкове, съгласно съветското министерство на защитата, е почнало на 4 юни като част от от дълго време обещаваната атака. Още на идващия ден съветските войски унищожиха осем танка Leopard и три френски колесни танка, заяви военното ведомство. Общо за един ден украинските сили изгубиха 79 единици непозната техника.

Суворов изрази мнение, че украинските танкове западен пример са били унищожени от съвсем всички типове оръжия и военна техника, употребявани от съветските въоръжени сили: мини, артилерия, армейска авиация, противотанкови ракетни системи (ПТУР), ръчни гранатомети, дронове-камикадзе, както и оръдията на съветски танкове по време на танкови дуели.

Хиляди минни полета, милиони заложени мини попречват маневрирането на украинските сили, унищожават и обездвижват бронетехниката на украинските въоръжени сили. За това приказват съветското министерство на защитата и бойци в зоната на бойните дейности, което се удостоверява от съветски и задгранични специалисти. Така в края на септември два ОБТ Strv 122 - шведски осъвременени Leopard 2A5 - бяха взривени от противотанкови мини, а по-късно бяха довършени от безпилотни самолети-камикадзе.

Баражиращите муниции се употребяват необятно за заличаване на западни танкове. През юли съветското министерство на защитата на Русия популяризира фрагменти на дрон (вероятно " Ланцет “), който удря немски Leopard, опитващ се да нападна позициите на съветските въоръжени сили. Според съветското военно ведомство машината е унищожена. В различен разказан епизод немски танк от този вид е погубен от екипажа на противотанкова ракетна система (ПТРК).

Според открити източници, английският Challenger 2 също е бил погубен от ПТРК " Корнет ". Това е първата бойна загуба на машини от този вид за всичките 30 години на употреба, което беше доказано от английския министър на защитата Грант Шапс. Трябва да се означи, че все още на издание на тази публикация уеб сайтът на сухопътните сили на Обединеното кралство продължава да твърди, че нито една машина не е унищожена от неприятелия, само че също по този начин мълчи за доставките им в Украйна.

Успешно унищожават западната бронетехника и съветските артилеристи. Например, съветското министерство на защитата заяви за бойната работа на екипажа на самоходната артилерийска установка " Хиацинт-С " с диаметър 152 мм, в чиято сметка са немските танкове Leopard и американските бойни машини на пехотата Bradley. Друг отчет от военното ведомство демонстрира бойна поредност, в която екипажът на гаубица Д-30 нокаутира Leopard 2, проследяван от дрон.

Много западни бронирани машини бяха унищожени от армейската авиация. Многократно са оповестени зрелищни фрагменти от бойната работа на щурмови вертолети Ка-52 и Ми-28, въоръжени с управляеми ракети с въздушно изстрелване.

Пример за такива муниции е ракетата " Вихър ". " Тя (ракетата) по принцип може да унищожи всевъзможни танкове, които сега се доставят на Украйна от западните страни. Това е свръхзвукова ракета с тандемна бойна глава, доста мощна ", изрази мнението си Суворов в изявление за ТАСС.

" Ка-52 бързо направи антиреклама на танковете Leopard и друга прехвалена техника ", показа мнението си командирът на вертолета с позивна " Майстор ".

" Корнет ", " Вихър " и други модерни противотанкови оръжия на съветските въоръжени сили са оборудвани с тандемна бойна глава, способна да поразява бронирани машини с динамична отбрана (ДЗ). Когато такава ракета порази задачата, тя изстрелва първо предзаряд, който унищожава отдалеченото наблюдаване, а по-късно главният заряд, който пробива бронята.

През август съветското министерство на защитата съобщи, че украинските сили са изгубили 1831 танка и други бронирани бойни машини от юни насам, в това число 25 танка Leopard и седем френски " колесни танка ".

" Те се трансфораха в стоящи цели "

" В по-голяма степен в Украйна западните танкове бяха унищожени от некомпетентното им потребление: потреблението на танкове без подобаваща поддръжка - нахлуване в минни полета, без да се вършат проходи в тях, без уместно разузнаване и така нататък В резултат на това те се трансфораха в стоящи цели, които бяха унищожени с всички налични средства ", показа мнението си Суворов в диалог с ТАСС, оценявайки опита от бойното потребление на западна техника в зоната на бойните дейности в Украйна. Според него задачата на съветските военни е била улеснена от неналичието на динамична отбрана на западните танкове.

" Голямата маса и асфалтовите " обувки " по веригите, които по този начин и не си направиха труда да отстранен, доведоха до това, че танковете засядаха в калта, буксуваха и още веднъж се превръщаха в цели ", споделя полковникът от запаса.

В същото време той допусна, че украинските екипажи, подготвени от западните страни, са незадоволително подготвени. " Най-вероятно те не са доста готови, в случай че самоуверено се движат към мините и тогава всички стават... Никога не съм виждал нито едно видео, където да е ясно, че украинските танкови екипажи стрелят от западни танкове по време на борба най-малко някъде ", отбелязва Суворов.

" Нашите ПТС (противотанкови средства) действаха както би трябвало, тъй като те бяха създадени в Съюз на съветските социалистически републики и по-късно в Русия точно с цел да унищожават всички тези противников танкове, които унищожават в Украйна. Те просто удостоверяват тяхната висока успеваемост и обстоятелството, че са основани вярно! ", обобщава специалистът.

Инфо: Агенция " Фокус "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР