Преди няколко дни, главният архитект на София Здравко Здравков е

...
Преди няколко дни, главният архитект на София Здравко Здравков е
Коментари Харесай

Трайков: При наличие на средства ще премахнем автокъщата от Борисовата градина в кратки срокове

Преди няколко дни, основният проектант на София Здравко Здравков е подписал заповедта за унищожаване на бетонните фундаменти с железни структури в автокъща „ Капитолия “ в Борисовата градина. 
Тя е построена преди доста години, а в началото притежателят е имал контракт със Столичната община, сподели в студиото на Радио София кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков . След приключването на контракта, общината е поискала да бъде освободен терена, само че притежателят е отказал, добави Трайков.
„ Аргументът е бил, че общината би трябвало да му заплати за подобренията – въпросните стоманобетонни структури. Тогава стартира друга правосъдна процедура, вследствие на която Съдът отсъжда в интерес на общината. Тогава, ние от региона, незабавно направихме констативен акт за противозаконни обекти, изпратихме го на основния проектант на Столичната община, това беше в края на декември. Той даде обещание, че по най-бързия метод ще издаде заповед за унищожаване и оня ден към този момент разбрах, че е подписана такава заповед, чакам всеки миг да я получим и към този момент да пристъпим към физическо унищожаване на тези обекти “, сподели Трайчо Трайков.
Той добави, че премахването е въпрос на бюджет и в случай че бъдат отпуснати средства, структурата ще бъде отстранена в къси периоди.
По отношение на къпалнята „ Мария Луиза “, където „ Софийски парцели “ е съсобственик със своите 42%, Трайков изясни, че Столичната община би трябвало да откри метод теренът да действа само и единствено като басейн.
„ Да откри метод това да бъде реализирано – дали посредством диалози с мажоритарния притежател за изкупуване, дали по някакъв различен метод, само че това изнудване и това взаимно блокиране в течение на десетилетия е неуместно и аз не бих го приел “, добави Трайков.
Целият парцел се простира на терен от към 50 декара, а в хода на разискването на плана за Подробен устройствен план е станало ясно, че има 12 декара, които не са били в капитала на „ Софийски парцели “, когато те са влезнали в тази съсобственост, изясни кметът на регион „ Средец “.
„ Те си стоят оградени от край време, постоянно е било по този начин, само че не са актив на сдружението. Тогава ние извадихме актове за общинска благосъстоятелност, вписани са в Агенцията по вписвания и към този момент дефинитивно е реалност, че тези 12 декара са общинска благосъстоятелност.
Очаква се ограждението на 12-е декара да бъде отстранено и те да бъдат приобщени към парка.
Тази вечер, от 17.30 часа, следва публично разискване на новия вид на подробния организационен проект за Борисовата градина.
Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР