Преди много години в една далечна галактика... Точно с тези

...
Преди много години в една далечна галактика... Точно с тези
Коментари Харесай

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър и какво да очакваме от филма

" Преди доста години в една далечна вселена... " Точно с тези думи стартира " Междузвездни войни: Нова вяра " на Джордж Лукас през 1977 година Така се поставя началото на като че ли безкрайната галактическа борба за галактиката сред силите на положителното и злото, джедаите и ситите, Съпротивата и Първия ред. Филмът на Джордж Лукас печели седем награди Оскар. Печели на основателите си и зашеметяващите за времето си 775.5 млн. $ доходи. Той обаче е доста повече от огромни облаги.

" Междузвездни войни " се трансформира в културен феномен. Малцина са тези, които са гледали " Нова вяра " и не са останали изумени от образните резултати, които в края на 80-те години на ХХ век към момента се основават от най-хубавите майстори на киното, а не от компютърни технологии.

42 години по-късно гледаме последната част от сагата " Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър ". Отново сме изпълнени с това наелектризиращо напрежение, което незабавно след именитото: " Преди доста години в една далечна вселена... ", отприщва море от страсти. Като към това прибавим и приноса на Джон Уилямс, написал добре познатата музика за всяка една част от сагата от 1977 година до през днешния ден, сме настроени за величествен край.

" Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър " ни води една година след събитията в " Последните джедаи ". Първата огромна и приятна изненада е появяването на принцеса Лея (Кари Фишър). След кончината на Кари Фишър през 2016 година, от Disney оповестиха, че ще пренапишат " Възходът на Скайуокър " и ще употребяват съществуващи фрагменти с Фишър от " Последните джедаи " (2017 г.), с цел да върнат Лея в деветия филм.

Така още веднъж виждаме да оживява на екран обичаната генерации наред принцеса Лея, която оказва помощ на младата джедайка Рей (Дейзи Ридли) да тренира уменията си. Ужасена и измъчена от виденията си, Рей се тормози, че ориста й е да са поддаде на Тъмната страна, което я кара да се опасява от личната си мощ.

Междувременно дезертиралият щурмовак и сегашен войник на Съпротивата Фин (Джон Бойега), водачът на Съпротивата По (Оскар Айзък) и укито Чубака (Йонас Суотамо) обикалят дружно космоса с галактическия транспортен съд Хилядоледния сокол, с цел да съберат значима информация от разузнавач на Лея.

Така те схващат, че злият император Палпатин, който всички смятаха за мъртъв, е жив и крои унищожителни проекти, с които ще постави край освен на Съпротивата, само че и на цялата вселена. Фактът, че е жив, кара новият Върховен водач и правоприемник на Дарт Вейдър - Кайло Рен (Адам Драйвър), и Рей (Дейзи Ридли) непременно да намерят ситския водач, подтикнати от разнообразни подбуди.

Рей и Кайло Рен обаче не престават някак да са свързани духовно. Странната им връзка към този момент е толкоз мощна, че двамата освен могат да четат мислите и страховете си, само че даже да се материализират и изправят физически един против различен, без значение къде се намират. Именно честите им конфликти ни дават едни от най-хубавите и прочувствени подиуми във кино лентата.

Епичните борби сред Рей и Кайло се водят както в безкрайните простори на галактиката, по този начин и надълбоко в душите на познатите ни герои. Все от тях би трябвало да надмогне своите вътрешни демони и да избере дефинитивно своята страна на Силата.

Режисьорът на " Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър " Джей Джей Ейбрамс се е постарал последната част от последната трилогия на поредицата да е пропита с доста драма, екшън и повече изненади, в сравнение с чакахме.

От една страна, появяването на нови персонажи като че ли не свършва до самия край, а от друга - всяка сцена има носталгична отпратка, с помощта на появяването на толкоз доста познати и обичани галактически кораби, дроиди и герои. Това несъмнено дава чувството, че " Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър " е изработен като уместно прощаване със сагата на най-заклетите ѝ почитатели.

Липсваше ни единствено това типично за поредицата развинтено въображение, с което Джордж Лукас ни плени преди повече от 40 години и което отсъства (за съжаление) от сюжета на последната трилогия на " Междузвездни войни ". Още с излизането на " Силата се пробужда " през 2015 година до през днешния ден имаме възприятието, че остарялата история на Скайуокър просто се повтаря с нови герои.

Въпреки това, Джей Джей Ейбрамс въпреки всичко е съумял да сервира познатите спорове и обстановки от предходните елементи в нови форми, като в същото време е уловил нещичко и от остарелия дух на " Междузвездни войни ". Говорим за това чувство, че под маската на цялата тази галактическа война, сагата в действителност споделя за неудържимата мощ на единството и другарството.

Премиерата на " Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър " е на 20 декември /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР