Преди месеци новозеландска компания реши да проведе реален тест, като

...
Преди месеци новозеландска компания реши да проведе реален тест, като
Коментари Харесай

4-дневна работна седмица? Какво показа реален тест в Нова Зеландия

Преди месеци новозеландска компания реши да организира действителен тест, като вкара 4-дневна работна седмица без да понижава заплащането на чиновниците си.

Новината обиколи света и провокира голям интерес, а не щеш ли към този момент е подготвен и докладът с изводите от опита, оповестява " Гардиан ".

С две думи: тестът завършил с цялостен триумф. 78 на 100 от чиновниците споделили, че към този момент доста по-пълноценно се оправят с салдото сред персоналния си живот и служебните отговорности.

През опита са минали 240 души в компанията Perpetual Guardian, която ръководи фондове, завети и капиталови проекти. Тестът е извършен през март и април. Служителите работели 4 дни по 8 часа, само че им се плащало за 5 дни. В същото време учени са следили и изследвали резултата от опита.

Основателят на компанията Андрю Барнс споделя, че концепцията му била да усъвършенства салдото работа-личен живот и по този метод да накара хората си да се концентрират повече, когато са в офиса, давайки им спомагателен почивен ден.

Един от наблюдаващите на опита, професор по мениджмънт на човешките запаси, оповестява, че служителите се чувствали по-удовлетворени и в персонален, и в професионален проект. През ноември 2017 54% от тях посочвали, че дейно реализират баланс сред персоналните и професионални отговорности. След опита този % повишен с 24 на 100.

Понижили се и равнищата на стрес измежду чиновниците. За сметка на това, че били по-стимулирани да работят, по-ангажирани с работата си и по-доволни от нея. Намалили и времето, което прекарват в интернет не по работа.

Барнс, на собствен ред, разяснява, че ще обмисли дали дa не вкара дълготрайно тази процедура. Той счита, че тя би разрешила на хората да прекарват повече време с децата и околните си, да се погрижат по-добре за здравето си, да развият ползите си. По-малкият брой чиновници в работните дни пък би разрешило на компаниите да наемат по-малки офиси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР