Преди месеци живеещият в Сидни, Австралия Хамиш Типене изтегли два

...
Преди месеци живеещият в Сидни, Австралия Хамиш Типене изтегли два
Коментари Харесай

Ето какво се случва на хората със замразени акаунти в крипто заемодателят Celsius

Преди месеци живеещият в Сидни, Австралия Хамиш Типене изтегли два заема от крипто кредитора Celsius Network. Купувайки нов дом с изтеглените средства, героят на тази история твърдо поддържа мотото на крипто кредитора " Разбанкирайте себе си " и използваше своите криптовалути като поръчителство, вместо да ги продаде за кеш.

Но когато цената на криптовалутите стартира внезапно да пада преди седмици, обезпечението, импортирано от Типене, за заема, бързо понижа и той получи маржин прът (изискване за довнасяне на в допълнение обезпечение).

Тоест, трябваше да добави още средства към сметката си. Преди да успее да довнесе в допълнение поръчителство, Celsius замрази сметката на Типене, което направи невероятно да се отговори на маржин кола в точния момент. Компанията ликвидира 0,59 от един биткойн, на стойност 11 800 $ по днешния курс.

Сега той е изправен пред още едно искане за марджин, което ще унищожи още 13 000 $ в биткойни, само че защото сметката му към момента е замразена, той е изправен пред същата алтернатива. " Опитвах се да се свържа с тях в продължение на дни. Не можете да премахнете опцията на някого да позволи даден проблем и по-късно да го накажете, че не го е направил ", споделя 46-годишният дърводелец пред Yahoo Finance. " Доверих им спестяванията си и това е незаслужено. "
 Биткойн се срина под 23 000 $ след срив на две огромни платформи
Инвеститорите в най-голямата криптовалута изгубиха 18% от парите си единствено за ден

Най-голямата криптовалута падна на равнищата от декември 2020 година

Миналата година криптовалутите дадоха на вложителите на дребно късмет да си обезпечат благосъстояние освен това, което за мнозина изглеждаше като опция за печелене на пари " един път в живота ". Сега, когато вълната за рискови активи с криптовалути се разруши изключително мощно, вложителите премислят доверието си в някои крипто компании, в това число Celsius Network, откакто тя предприе фрапантни стъпки в лицето на рецесията с ликвидността.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите е паднала с над 237 милиарда $ след публикуването на горещите данни за инфлацията през май - от 1,15 трилиона $ на 913 милиарда $ към 20-ти юни, само че от пика през ноември цифрата набъбва до цели 70% - над две трети от цената й - съгласно Coinmarketcap.

Свикнали да дават висока възвръщаемост за вложителите и напредък на акционерите по време на бичия пазар, играчите в промишлеността в този момент губят пари, като няколкото съществени играча, в това число Robinhood, Gemini, Crypto.com, BlockFi и Coinbase, афишират обилни съкращения на личния състав си.

Казусът с Celsius

Фирмата предлага високодоходни лихвени сметки, постоянно тълкувани неправилно като спестовни сметки на равнище банка, от вложителите на дребно. Според уеб страницата на компанията при започване на май Celsius е имал 1,7 милиона консуматори и е държал $12 милиарда потребителски средства, по-голямата част от които са на вложители на дребно.

Преди повече от седмица компанията замрази своите потребителски сметки, с цел да стабилизира интервенциите си. Но този ход също затрудни клиентите да изпълнят и условията за маржин, както в тази ситуация с Типене. Намиращият се в Северна Калифорния Евгений Марченко, няма достъп до $85 000 в крипто валутата Solana, Cardano и Chainlink, заключени в платформата. Той е клиент от ноември, когато пазарът на криптовалути доближи своя връх.

" Почти всеки канал, обвързван с криптовалута в YouTube, предлагаше Celsius и по тази причина мислех, че е безвредно ", сподели той пред Yahoo Finance, добавяйки, че има повече доверие в Celsius, защото е основана в Съединени американски щати компания.

" Това е в действителност сложна и депресираща обстановка. " Celsius е наел юристи по преструктуриране, както и банкери от Citigroup. Междувременно някои от клиентите й се сплотяват към идеята да съдят компанията.

" Като необезпечени кредитори, ние всъщност сме в задната част на съда по несъстоятелността ", изясни Бен Армстронг, крипто инфлуенсър и клиент на Celsius за Yahoo Finance.

" Вероятно към момента няма да получим повече от 1 $ всеки, само че в този миг за мен става въпрос за държане на Celsius виновен. "
 Основател на крипто борса, работил в McDonald's, влезе в редиците на най-богатите милиардери света
Основател на крипто борса, работил в McDonald`s, влезе в редиците на най-богатите милиардери света

Той надминава индийския магнат Мукеш Амбани в класацията на Bloomberg

Зад марката и компанията за наличие Bitboy Crypto, която може да се похвали с над 3 милиона клиенти в обществените медии, Армстронг разпространява Celsius, като започва платена партньорска стратегия за компанията на нейния уеб страница, както и се появява като посетител в личния подкаст на Celsius.

Но защото цената на крипто активите понижа през последните две седмици - биткойн падна с 29% за месеца - Армстронг стартира да заплашва компанията и нейния създател и основен изпълнителен шеф Алекс Машински в обществените медии с колективен иск.

Според Армстронг сега от 2 до 3 милиона $ от личните пари на Bitboy Crypto са заседнали в платформата. " Вече считам, че тези пари са изчезнали. Става дума за отстояване на всички хора, които гледаха канала ми и се довериха на Celsius. Те няма да могат да поемат загуба, както аз мога ", сподели Армстронг, отбелязвайки, че е разискал вероятни сюжети с юристите си. " Става дума за държането на тези хора виновни за това, което са създали. "

Докато дребните вложители може да имат по-малък късмет да получат парите си назад от Celsius в сюжет на банкрут, може да има финансово изкупуване в съда за дребни искове, съгласно Джошуа Браудър, основен изпълнителен шеф на DoNotPay, по този начин нареченият " робо-адвокат ", който оказва помощ на хората да завеждат дребни каузи благодарение на изкуствен интелект.

Услугата, която също е подкрепена от някои от най-големите играчи на криптовалути като рисковия колос Andressen Horowitz и създателят и изпълнителен шеф на FTX Сам Банкман-Фрайд, към понеделник сутринта е получила над 1000 желае против Celsius през миналата седмица.

Браудър сподели пред Yahoo Finance, че в случай че кредиторът на криптовалути не разгласи фалит през идващите два месеца, дребните ищци в съда " в действителност могат да си върнат парите от корпоративната банкова сметка на Celsius преди всички останали ".

Дори в случай че Celsius банкрутира, твърди Браудър, решението за дребни искове — от 10 000 до 25 000 $ въз основа на държавни разпореждания — има приоритет пред други необезпечени кредитори. " Освен в случай че Celsius не се появи пред съда, вложителите ще завоюват по дифолт.

Имайте поради, че сега Celsius е изцяло залят от искове ", сподели Браудър. " Не мисля, че ще изпращат ръководители в цялата страна, с цел да се пазят в каузи за 10 000 $. Убеден покровител на правните старания, самият Типене не може да заведе дело за искове с дребен веществен интерес в съда на Съединени американски щати, тъй като живее в Австралия.

" Биткойн може да падне до $10, само че това няма да ме тормози, тъй като мисля, че ще се увеличи още веднъж ", сподели Типене. " Това са тези компании. Те си играят с парите на хората и не трябва да им се разминава. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР