Преди изборите за президент и парламент най-разпространяваните дезинформации и пропагандни

...
Преди изборите за президент и парламент най-разпространяваните дезинформации и пропагандни
Коментари Харесай

40% от българите смятат за фалшиви данните за починалите от Covid


Преди изборите за президент и парламент най-разпространяваните дезинформации и пропагандни тези в обществените мрежи са свързани с ковид. Общо 40% от българите имат вяра, че данните за смъртните случаи от Covid-19 са подправени, а 1/3 от хората дефинират ограниченията за битка с пандемията като фашизъм. Това демонстрира изследване на Центъра за проучване на демокрацията, направено измежду 800 пълнолетни сред 22 октомври и 8 ноември.

Според данните една трета от българите считат, че Covid-19 е небивалица.

Според неправителствената организация главните дезинформационни канали идват от Русия, като се употребяват обществените мрежи за основаване на подправени вести. Covid-19 и Зелената договорка са най-често атакуваните от хибридните медии тематики в България

" Тази токсична примес от липса на доверие в институциите и от поляризацията в обществените медии слагат България в проблематично състояние, което изисква тези въпроси за отношението сред свободата на словото и обществените медии да се преглеждат в българското политическо пространство, нещо, което липсва от акцията за президентски и парламентарни избори ", разяснява откривателят от ЦИД Руслан Стефанов, представен от БНР.

Той добави, че тези тематики се употребяват най-често за опълчване на българите и за политически цели. Заключението на ЦИД е, че неналичието на реакция от институциите по тези въпроси ще докара до в допълнение струпване на недоверието към тях. Партиите не съумяват да реагират, а медиите не могат да модерират тези трендове.

Колегата му Мартин Владимиров изясни, че по време на предизборната акция думата имат и претенденти, които популяризират явна агитация и дезинформация. Според него Съвет за електронни медии би трябвало да даде насоки на електронните медии по какъв начин да се оправят с това, без да прибягват до цензура и забрани. Той акцентира, че е нужна повече сдържаност от самите медии и техните публицисти.

" Опитът да се покрият всички гледни точки в тази ситуация е контрапродуктивен, тъй като някои гледни точки са откровени подправени вести ", разяснява Владимиров.

Преобладаващи дезинформационни послания, свързани с ковид, са " документите са безсмислени, тъй като имунизираните хора се заразяват и популяризират вируса, колкото неимунизираните ", " документите са форма на тирания или фашизъм ", " имунизациите са създадени за къс интервал от време и затова са неизпитани и рискови ", " пандемията е измислена от политици и фармацевтични компании със зловредни цели ".

ЦИД регистрира, че има някои медии, които поддържат екологичните политики и имунизацията, само че те се явяват " капка в морето от дезинформация ", а техните тези се оказват непопулярни против подправените вести.

Най-популярните послания, свързани с Европейския зелен пакт, обаче са представящите го като стопански неизпълним идеал, който е виновен за енергийна рецесия. Шест от десетте най-популярни поста по тематиката са оповестени от проруски източници, които доста постоянно застъпват и проруски тези. Общата тематика сред тях е опълчване на Европейския зелен пакт, постоянно посредством манипулативни пояснения за високите цени, както и мощна поддръжка за съветски енергийни планове, като АЕЦ " Белене ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР