Преди изборите в Италия на 4 март инвеститорите изглеждат оптимистично

...
Преди изборите в Италия на 4 март инвеститорите изглеждат оптимистично
Коментари Харесай

Четири въпроса пред инвеститорите преди изборите в Италия

Преди изборите в Италия на 4 март вложителите наподобяват оптимистично настроени. Икономиката се ускорява, а съпротивата против еврото във валутния блок отслабва, написа " Ройтерс ". Вотът обаче може се окаже неприятна изненада.

Изборите ще се състоят в деня, в който Германската социалдемократическа партия ще разгласи резултатите от гласуването на членовете й за съдружната договорка с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Изходът може или да затвърди, или да постави завършек на очакванията на Меркел за четвърти мандат.

Резултатите в Германия са значими за южните европейски стопански системи, в това число и за Италия, тъй като възможната нова коалиция се чака да бъде по-проевропейски настроена и да схване спогодителен метод за фискалните политики в блока.

" Ройтерс " обобщава основните въпроси, които стоят пред вложителите.

Какъв е най-вероятният резултат от изборите в Италия?

Последните социологически изследвания сочат, че ще се образува така наречен провесен парламент, в който нито една партия или коалиция няма да има нужното болшинство за сформиране на държавно управление.

Ако това се случи, президентът Серджо Матарела ще призове партиите да образуват необятна коалиция. Тя може да включва ръководещата Демократическа партия и " Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони.

Според анализаторите " висящият " парламент е най-позитивният излаз за пазарите, тъй като може да донесе политическа непоклатимост и последователност в политиките за Европа. Дори и в тази обстановка обаче всяка неустановеност към сформирането на държавно управление може да провокира краткосрочна неустойчивост.

Какво може да изненада пазарите?

Тези избори ще се проведат при нова, неизпробвана до момента система за гласоподаване, въведена предходната година, което прави резултатите изключително несигурни. Възможно е обединението от дясноцентристки партии, която води в социологическите изследвания, да завоюва сама болшинство.

Една допустима изненада е дясноцентристка победа с евроскептичната Лига като най-голяма партия, което би разрешило на водача й да стане министър председател. Евентуална победа на Лигата, която назовава еврото " провалена валута ", може да съживи страховете от разединение на еврозоната и да задълбочи разликата сред доходността на италианските и на немските облигации.

Ако резултатите от изборите разрешат на Лигата или на антисистемното Движение " Пет звезди " да имат централна роля в държавното управление, резултатът би бил същият. А в случай че не се образува държавно управление, е допустимо да се стигне до нови избори.

А резултатите в Германия?

Ако всички 464 000 членове на Социалдемократическата партия гласоподават с " да " за присъединението към консерваторите на Меркел в държавното управление, това би разрешило да се образува нова огромна коалиция, която да продължи с основни за Европейския съюз промени. Ако обаче социалдемократите отхвърлят договорката, може да има или нови избори, или държавно управление на малцинството, което да би трябвало да търси съдружници, с цел да прокарва законодателство.

Подобен сюжет би удължил политическата неустановеност и би навредил на упованията на бизнеса. Той би бил потрес и за южните европейски дългови пазари.

" Ако приемем, че обединението бъде утвърдена, както е планувано, може да има промени в политиката и повече съдействие в Европа, което за нас, вложителите, е положително ", разяснява Джей Патрик Брадли, вицепрезидент в Brandywine Global.

Ще се заеме ли спечелилият в италианските избори с големия дълг?

Вероятно не. Както и да наподобява идващото италианско държавно управление, възможностите да прокара дълготрайни структурни промени, които да подобрят представянето на италианската стопанска система или да се заеме с италианския държавен дълг, са дребни. Италия има най-големия държавен дълг в Европейски Съюз след Гърция - 132% от Брутният вътрешен продукт.

Всъщност, в случай че бъдат изпълнени, предизборните обещания даже биха влошили обстановката. Гуверньорът на централната банка Игнацио Виско предизвести, че партийните обещания за понижаване на налози и увеличение на разноските може да се окажат контрапродуктивни, защото казусът с големия дълг не може да бъде подминаван.

Това би предиздвикало вложителите да гледат на Италия като на слабото звено в еврозоната и би направило италианските активи уязвими в моменти на пазарна неустойчивост или по време на отдръпване на тласъците на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР