Преди година и половина столицата се похвали, че ще глобява

...
Преди година и половина столицата се похвали, че ще глобява
Коментари Харесай

София и колите: дългото чакане на паркинги

Преди година и половина столицата се похвали, че ще глобява за погрешно паркиране и показа амбициозна стратегия за строителство на паркинги. Ефектът и от двете "нови ограничения " не се усеща, тъй като ЦГМ не влага, а процедурите за публично-частно партньорство се бавят. През лятото ще стартира строителството на първите два общински паркинга в "Надежда " и "Слатина ", за които ще се взима заем. За да реши казуса с колите изцяло, София обаче би трябвало да усили платената зона, да намерения за налозите, да усъвършенства градския превоз.
Столичен квартал в съседство до прясно въведена зелена зона. Паркингът пред блока (каквито има в по-старите жилищни райони) е напълнен към 19 ч. Една кола обаче твърдо търси място и след няколко обиколки взема решение, че ще паркира до гаражна клетка, върху затревения тротоар. Прави няколко несполучливи опита и след минутка от колата излиза жена, която стартира да бута автомобила, тъй че да успее да се " намести " върху неравностите. С твърдоглавие е реализиран невероятният триумф - паркомясто в София, и то гратис. Едва ли е нужно да се дават още образци за казуса с паркирането в града - всеки водач го е усетил на собствен тил.

Едно обаче е несъмнено - решение няма от към този момент 15 години. За това време броят на записаните в София коли се усили повече от двойно. Причината зад тази стряскаща статистика действително е много елементарна: да имаш кола в столицата излиза най-лесният и наличен избор, когато градският превоз е неуместен, а налозите са ниски даже и за по-старите коли. Другите резултати от многото коли са препълните платени зони, което частично се дължи на непроменяната с години цена за паркиране.

А откакто общината по този начин и не съумя да се оправи с аргументите за повече от десетилетие, в този момент ѝ остава да опита да се оправи с следствията. Това значи да намерения къде могат да отидат всичките тези коли - т.е. да стартира да строи паркинги . Уви, и такива към момента няма, само че вярата е, че тази година ще стартират да се строят. И, не на последно място, няма надзор - както можете да си визиите, героите, паркирали върху тротоара, рядко се глобяват.
Реклама Когато към този момент няма мърдане
През последните години градската администрация стартира да си признава, че проблем има. Бяха въведени и две ограничения, които трябваше да отпушат града. Първо, през ноември 2020 година Центърът за градска подвижност стартира да глобява за погрешно паркиране върху тротоари, трамвайни линии, зелени площи и други. Беше въведена и " иновация " - фишове да се постановат даже в отсъствието на водачите.

Месец по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова и сегашният ръководител на общинския съвет Георги Георгиев показаха стратегия за стремително строителство на паркинги посредством публично-частно партньорство. Тя предвиждаше върху пустеещи общински терени да строят частни вложители, избирани с конкурс, и по-късно да стопанисват издигнатото в продължение на 30 години.

Година и половина по-късно резултат не се усеща - Центърът за градска подвижност (ЦГМ) не строи нови паркинги, въпреки и това да беше едно от обещанията. За 2021 година общинското сдружение е издало фишове за погрешно паркиране на обща стойност 1.65 млн. лева, а за първите два месеца на 2022 година сумата е близо 310 хиляди лева В нея се включват санкциите за погрешно паркиране, включително от новите " неприсъствени " фишове.
Реклама
Въпреки събраните близо 2 млн. лева сдружението не е подхванало никакви дейности за отварянето на чакащия с години " довършителни работи " буферен паркинг на метростанция " Сливница " или този на " Централна гара ".
От ноември 2020 година ЦГМ към този момент постанова и " неприсъствени фишове " Фотограф: Надежда Чипева
Кметът на регион " Слатина " Георги Илиев пък показа, че анкета е посочила, че хората не желаят въвеждането на зелена зона тъкмо тъй като не виждат събраните от общината средства да се влагат. " Гражданите не виждат зоните за платено паркиране да извършват главната си функционалност: средствата от тях да се реинвестират в инфраструктурата на региона - създаване на паркинги и ремонт на тротоарите. Досега няма нито един паркинг, построен с пари от платената зона, изключвам буферните паркинги за метрото ", разяснява Илиев в изявление за " Дневник ".

И сигурно обяснението ще бъде, че парите отиват за осъществяването на транспортната задача. На фона на молбите на кмета Фандъкова страната да покрие разноските на градския превоз строителството на паркинги пък несъмнено се счита за бял дерт.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Енергетика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама Паркинги въпреки всичко ще има
Програмата за строителство на паркинги пък по този начин и не влезе в деяние. Причината, твърди основателят ѝ Георги Георгиев, са бавните административни процедури. Първият паркинг по модела на публично-частното партньорство трябваше да бъде в регион " Студентски ", до постройката на NV Tower на някогашния вицепрезидент на " Мултигруп " Николай Вълканов. Държавата обаче влезе в спор с общината за терените и в този момент процедурата най-вероятно ще стартира изначало.
Тази година най-вероятно ще стартира строителството на паркингите в " Надежда " и " Слатина ", а публично-частни се плануват в " Младост ", " Овча купел ", " Сердика ", " Подуяне " и " Студентски ".
Добрата вест е, че общински паркинги въпреки всичко ще има. Очаква се това лято да стартират да се строят в столичните квартали " Надежда " и " Гео Милев ". Финансирането ще бъде посредством заем от Фонда за устойчиви градове, в случай че Столичният общински съвет утвърди. Те няма да бъдат по модела на публично-частното партньорство, а сдруженията, които стопанисват терените - " Софийски парцели " и " Пазари Изток ", ще съфинансират плановете и ще изтеглят капиталовия заем.
"За да е ясна каква е концепцията на общината, ние приехме специфична стратегия за създаване на паркинги - с цел да не се работи случайно и на парче. За мен ще е триумф в случай че в края на мандата (2023 г.) изградим най-малко 3 паркинга вследствие на нашите старания ” Георги Георгиев
ръководител на Столичния общински съвет

Частна компания ще строи обаче паркинга в " Студентски ", като по същия модел се възнамеряват и още четири паркинга в " Младост ", " Сердика ", " Подуяне " и " Овча купел ", само че за тях към момента вървят процедури (виж до каква степен са процедурите в карето).
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" За да е ясна каква е концепцията, ние приехме специфична стратегия за построяването на паркинги, с цел да не се работи случайно и на парче. За мен щe е триумф, в случай че в края на мандата (2023 г.) изградим най-малко три паркинга. Имаме към този момент одобрената пътека, към този момент са подготвени и архитектурните планове на паркингите. Очаква се при започване на юни Столичният общински съвет да гласоподава одобряването на заем и да се пуснат процедурите по желание на реализатор за първите два паркинга ", изясни за " Капитал " ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев, който е основател на концепцията.
Първите: в " Надежда " и " Слатина "
Първият паркинг - този в " Надежда ", ще бъде върху терен с повърхност 5766 кв.м, на ул. " Кирил Дрангов ", и участва в бизнес проекта на " Софийски парцели ". Предвидените равнища са четири, като местата за паркиране са 310, от които 14 за хора в неравностойно състояние и 32 места, позволяващи зареждане на електрически автомобили. Вече има подготвен план за паркинга - Тя е записана през 2017 година и е благосъстоятелност на Павел Ангелов.
Проект на паркинга в кв. " Надежда "
" Софийски парцели " планува да обезпечи лични средства в размер до 30% от цената на бъдещия паркинг, а останалата част ще бъде финансирана посредством дълготраен капиталов заем от Фонда за устойчиви градове (ФУГ).

Ако Столичният общински съвет утвърди тези проекти, през юни ще бъде оповестена поръчката за избор на строител и ще бъде подписан договорът за финансиране с ФУГ, а през септември може да стартира строителството. Прогнозно се планува паркингът да отвори порти през септември 2023 година " Пазари Изток " също скоро може да стартира процедура за построяването на многоетажен надземен паркинг на пазар " Ситняково ". Отново се възнамеряват 4 равнища с не по-малко от 150 паркоместа. Предвиждат се и зони за бизнес събития (на 4-ото ниво), както и спортно игрище 20х40 метра на покрива, две спортни зали, съблекални и кафе-сладкарница.
Проект на паркинга на пазар " Ситняково "
Сроковете са сходни, като още веднъж се планува паркингът да бъде подготвен до есента на 2023 година Инвестиционният план е
Проектът за паркинг на пазар " Ситняково " планува спортно игрище на покрива Нов късмет за частния до NV Tower
Столичната община ще продължи и концепцията си за строителството на етажен паркинг в регион " Студентски " с потенциал най-малко 280 места. Теренът се намира тъкмо до 106-метровата кула на " Минстрой пропъртис ", благосъстоятелност на някогашния вицепрезидент на " Мултигруп " Николай Вълканов.

Проектът обаче беше спрян поради спор на общината с регионалния шеф. Оказа се, че теренът, върху който се планува да бъде издигнат паркингът, е бил държавен до 17 май 2021 година, когато регионалният шеф на София Николай Пехливанов от " Атака " отписва от държавните регистри два парцела с обща повърхност 3.145 дка на бул. " Г. М. Димитров ". Веднага по-късно Столичната община ги актува като общински и на сесията на общинския съвет в края на годината учредява право на градеж на етажен паркинг.

Впоследствие регионалният шеф на София град (тогава Митко Михайлов) оспорва разпореждането на съвета с парцела, където ще се строи, тъй като бил държавна, а не общинска благосъстоятелност.

Делото обаче печели общината, откакто на 15 април Административният съд взема решение, че актовете са били законни и общинският съвет е в правото си да вземе такова решение.

Възможно е регионалният шеф (вече Иван Кючуков от ИТН) да апелира решението на съда. Ако не го направи, общината ще има опция да разгласи процедурата отначало.
" Този паркинг беше емблема на публично-частно партньорство, беше подготвен, само че на процедура беше спрян от назначения от служебното държавно управление регионален шеф, в последния му работен ден. Надявам се сегашният да се съобрази със правосъдното решение ", споделя Георгиев.Стига ли това?
Остава въпросът за какво общината толкоз се опасява сама да построява паркинги, ами постоянно се е оправдавала с неналичието на инвеститорски интерес. Пазарът демонстрира, че през последните години инвестицията в паркомясто или гараж в София е извънредно преференциална, защото те не изискват особена поддръжка, а цената на паркирането непрестанно се повишава. Тоест това е нещо, от което общината може да печели. Това беше и концепцията на " Спаси София ", която създаде стратегия за вложения в общински паркинги върху общински терени.

Разбира се, единствено паркингите няма да решат напълно казуса на давещата се в коли София - единственият метод общината да " откаже " жителите от колите е като тя самата спре да се концентрира върху планове, които ускоряват трафика и вместо това се концентрира върху тяхната опция - постоянният и бърз градски превоз да вземем за пример. обаче ясно демонстрира, че още веднъж ръководещите приоритизират огромните булеварди и само се оплакват, че няма пари за превоз. Нужно е и поредното въвеждане на рестриктивни ограничения в кратковременен проект - по-широки и по-скъпи зони, повече санкции и екипи, които да наблюдават във всички квартали, прекъсване от придвижване и санкции за доста замърсяващи коли. И не на последно място, София би трябвало да намерения за данъчната си политика - даже и със настоящето нарастване на налозите в България към момента е по-евтино да плащаш за остарял и замърсяващ автомобил, в сравнение с за нов.
Докъде са останалите?Общината готви и още четири паркинга, като процесите за тях към момента вървят. " Процедурите са тромави, само че им се вижда краят. Това, което ни бави най-вече, са административните процедури - съгласуването с държавните институции, като Регионална инспекция за опазване на околната среда, експлоатационните сдружения, КАТА преди този момент всички проекти минават и през Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ), изяснява Георгиев.Ето и до какви стадии са стигнали останалите паркинги, планувани по програмата за публично-частно партньорство Паркинг в регион " Сердика " - има направен план, координиран е с Регионална инспекция за опазване на околната среда. Предстои публично разискване на подробния организационен проект (ПУП). Има подготвеност за оповестяването на конкурс Паркинг в " Подуяне " , " Суха река-запад " - чака се здравно-екологична експертиза от Регионална инспекция за опазване на околната среда и смяна на ПУП-а " Младост 3 " - още веднъж се създава експертизата и се чака одобрение на Подробен устройствен план " Овча купел " - чака се смяната на цялостния Подробен устройствен план за региона, който планува и новия паркинг, документите са в Направление " Архитектура и градоустройство " Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР